François Ozon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
François Ozon

François Ozon na Londonskom filmskom festivalu, 21. oktobra, 2005.
Rođenje 15. novembar, 1967.
Pariz, Francuska
Profesija reditelj
scenarista
Značajni filmovi: Sitcom (1998.)
8 femmes (2002.)
Swimming Pool (2003.)
Zvanični sajt [1]
IMDb profil

François Ozon (Fransoa Ozon) francuski je reditelj i scenarista, rođen u Parizu, 15. novembra, 1967. Između 1988. i 1998. Ozon je snimio brojne kratke filmove. Od 1998. snima od prilike jedan film godišnje.

Biografija[uredi | uredi kod]

Pošto je diplomirao kinematografiju na Pariskom univerzitetu, 1990. upisao je režiju na La Fémis. Od tada snima brojne kratke filmove, od kojih su mnogi bili zapaženi na internacionalnim festivalima. Sa filmom Action Vérité (1994.) počinje njegova saradnja sa kućom Fidélité Productions, sa kojom snima dosta filmova. Njegov prvi dugometražni film Sitcom (1998) bio je jako dobro prihvaćen i kod publike i kod kritičara.

Svetsko priznanje je stekao filmovima 8 femmes (2002.) i Swimming Pool (2003.)

Mnogim njegovim filmovima zajednički je direktan i otvoren pristup seksualnosti njegovih likova (posebno u Les Amants criminels , Gouttes d'eau sur pierres brûlantes (1999. – adaptacija Fassbinderove drame Tropfen auf heiße Steine) i Swimming Pool), zatim građenje filma na malom broju likova (na primer, u Regarde la mer samo dva, pa čak i u Swimming Pool, u kome su, pored dva glavna lika, svi ostali marginalni) i, konačno, posebno obraćanje pažnje na ženske likove.

François Ozon je gej i premda ne govori o tome rado u javnosti, gej ili lezbejski likovi i zapleti se često pojavljuju u njegovim filmovima.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Kratki filmovi[uredi | uredi kod]

Dugometražni filmovi[uredi | uredi kod]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]