Franz Stolze

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Franz Stolze u iranskom gradu Isfahanu na naučnom zadatku promatranja planeta Venere

Franz Stolze (Berlin, 14. maj 1836. - Berlin, 13. januar 1910), njemački izumitelj, fotograf, iranolog, stenograf i pisac.

Osim briljantne akademske karijere, Stolze je 1872. konstruirao prvu plinsku turbinu[1]. Ova vrsta turbine neće u početku doživjeti veliki uspjeh, budući da ta grana nauke nije bila dovoljno razvijena, te zbog sporog napredovanja u razvoju aerodinamike i metalurgije u to vrijeme. Ipak, Stolzeova turbina poslužiti će kao osnova za industrijski razvoj kasnijih plinskih turbina u Evropi.

U 19. vijeku Stolze putuje u Iran, gdje 1874. godine prvo posjećuje grad Isfahan u kojem teleskopima promatra planet Veneru[2]. Nedugo poslije posjećuje starovjekovne gradove Perzepolis i Firuzabad u pokrajini Fars, gdje zajedno s F. C. Andreasom provodi ahreološka istraživanja. Andreas odlazi iz Irana 1880. godine, dok se Stolze zadržava još punih godinu dana.

Tokom svojih putovanja, Stolze je proučavao lokalne jezike i narječja, o kojima je napisao nekoliko naučnih radova. Također, njegovi dokumenti o iranskoj infrastrukturi i trgovini pridonijeli su boljem poznavanju tog područja u kasnom 19. vijeku.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]