François Faber

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Fransoa Fabe)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fransoa Fabe

Nadimak Džin iz Kolomba
Datum rođenja (1887-01-26)26. 1. 1887.
Datum smrti 9. 5. 1915. (dob: 28)
Disciplina drumski

Fransoa Fabe (fr. François Faber, IPA[fʁɑ̃.swa fa.be]; 26. januar 18879. maj 1915) bivši je luksemburški profesionalni biciklista u periodu od 1906. do 1914. godine. Najveći uspeh ostvario je 1909. godine, osvojivši Tur de Frans. Te godine, Fabe je pobedio je na pet etapa zaredom, što je rekord koji je i danas aktuelan. Ukupno je pobedio 19 etapa na Turu. Osim Tur de Fransa, Fabe je osvajao i Lombardiju i Pariz—Rube. Umro je u Prvom svetskom ratu, 1915. boreći se za Francusku.

Karijera[uredi | uredi kod]

Fabeov otac, Žan Fransoa, rođen je u Luksemburgu, čime je njegov sin stekao luksemburšku nacionalnost; majka mu je rođena u Francuskoj. Iako je imao luksemburški pasoš, Fabe je živio u Francuskoj i smatrao je sebe Francuzem.

Fabe je bio profesionalac devet godina, od 1906. do 1914. i već prve godine vozio je Tur de Frans, ali nije uspio da ga završi, dok je naredne godine osvojio sedmo mesto. Prvu profesionalnu pobedu ostvario je na Tur de Fransu 1908. godine, pobedivši na etapi 3, nakon čega je pobedio još tri etape i osvojio drugo mesto u generalnom plasmanu. Nakon Tura, Fabe je osvojio Điro di Lombardija trku.

1909. Fabe je počeo osvajanjem trka Sedan—Brisel i Pariz—Brisel, pre Tur de Fransa. Na Turu su bile loše vremenske prilike, kiša i sneg su uzrokovali da 50 vozača napusti trku za šest dana. Što je vreme bilo gore, Fabe je vozio bolje. Pobedio je na pet uzastopnih etapa (etape 2, 3, 4, 5, 6), čime je postao rekorder, kasnije je pobedio i na etapi 10 i osvojio Tur dominantno.

Na Tur de Fransu 1910. godine, Fabe je bio lider do etape 7, kada je imao incident sa psom i ostao prilično povređen. Vođstvo je preuzeo njegov timski suvozač, Oktav Lapiz, ali se Fabe nije predavao. Na zadnjoj etapi je pokušao da osvoji trku, ali je završio na drugom mestu, sa nekoliko preloma.

Naredne godine osvojio je trku Bordo—Pariz i dve etape na Tur de Fransu, pre nego je morao da ga napusti tokom etape 12. 1912. nije uspio da ostvari nijednu pobedu, dok je 1913. osvojio Pariz—Rube i dve etape na Tur de Fransu.

Zadnje učešće na Turu bilo mu je 1914. godine, kada je završio deveti, uz dve etapne pobede. Karijeru mu je prekinuo početak Prvog svetskog rata.

Smrt[uredi | uredi kod]

Fabe se pridružio Francuskoj legiji stranaca kada je počeo Prvi svetski rat, a 22. avgusta 1914. priključen je drugom puku prve divizije stranaca.

9. maja 1915. prvog dana bitke na Artosu, primio je telegram u kojem mu javljaju da mu je žena rodila ćerku. Istog dana je ubijen kada se brinuo o povređenom kolezi tokom vraćanja sa "ničije zemlje". Posthumno mu je dodeljena vojna medalja. U Luksemburgu je organizovana i mala trka gran pri Fransoa Fabe.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]