Francisco de Zurbarán

Izvor: Wikipedia
Francisco Zurbarán
Barok

Sv. Luka kao slikar (autoportret) ispred raspela
Biografske informacije
Rođenje 7. studenog 1598.
Fuente de Cantos, Španjolska
Smrt 27. kolovoza 1664.
Madrid, Španjolska
Opus
Polje slikarstvo - crtež
Znamenita djela
Sv. Petar Nolasco (1628.),
Tijelo sv. Bonaventure na odru
Sv. Luka kao slikar ispred raspela
Inspiracija

Francisco de Zurbarán (Fuente de Cantos, 7. studenog 1598. - Madrid, 27. kolovoza 1664.) je uz Diega Velázqueza bio vodeći slikar španjolskog baroka.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Tijelo sv. Bonaventure na odru, oko 1629., Louvre, Pariz.

Prošavši utjecaj sevillske škole Zurbarán je već s 20 godina u Liereni osnovao vlastitu radionicu u kojoj je naslikao prizore za 21 sliku namijenjenu Crkvi sv. Magdalene u Sevilli.

Godine 1629. imenovan je službenim slikarom grada Seville te se ondje nastanio. Od 1638. god. bio je dvorski slikar Filipa IV., a 1658. preselio se u Madrid, gdje je i umro.

God. 1756. Richard Trevor, princ Durhama od 1752. do 1771. god, donio je u Aucklandski dvorac 12 od njegovih 13 portreta Jakova i njegovih 12 sinova, gdje se nalaze i dan danas.

Djela[uredi - уреди | uredi izvor]

Slikao je portrete pobožnih likova, redovnike i svece u meditaciji i molitvi, smješteni u nejasan prostor pun sjenki, premda sami likovi posjeduju masivnu čvrstoću poput skulptura. Vrhunac predstavlja Viđenje sv. Petra Nolasca (1629.). U početku ih karakteriziraju oštri kontrasti kjaroskura odavajući utjecaje Caravaggia, a potom se nazire meki stilski izraz B. Murilla.

Slikao je i mrtve prirode u kojima majstorsku uporabu boje naglašava briljantna intenzivnost svjetlosti. Njegove dramatične mistično-religiozne kompozicije iz života svetaca i redovnika (ciklusi slika iz života sv. Bonaventure u Sevilli, 1629.) istodobno su idealizirani i realistični, a svakodnevni predmeti su prožeti osjećajem svetosti.

Galerija[uredi - уреди | uredi izvor]