Francisco Madero

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Francisco Madero
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezična standardizacija, preuređivanje, reorganizacija ili usklađivanje sa standardima srpskohrvatske Wikipedije.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Francisco Ignacio Madero (30.10. 1873. - 22.2. 1913.) bio je među vođama meksičke revolucije i prvi predsjednik Meksika nakon svrgavanja Porfirija Diaza.

Rodio se u mjestu Parras u državi Coahuila. Njegova obitelj bila je španskog porijekla, a uz to je bila i jedna od najbogatijih u Meksiku. Bio je političar i pisac, član Protureizborne stranke.

Želio je napraviti oligarhijsku demokraciju da se zadovolje i domaće i strane elite. Rekao je da neuka javnost nema što odlučivati tko će biti izabran na javnu dužnost. Poveo je Meksičku revoluciju i pripada najkrvavijem njenom razdoblju (1913-1917). Prvi je šef države koji se vozio avionom. Nakon dolaska na vlast, nije ispunio izborna obećanja pa ga je u državnom udaru svrgnuo general Victoriano Huerta. Madero je ubijen 4 dana nakon uhićenja, u 39. godini. Zemlju je tek kasnije uspio donekle stabilizirati predsjednik Venustiano Carranza.