Fran Mihaljević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Fran Mihaljević (Pula, 7. siječnja 1900. - Zagreb, 19. kolovoza 1975.), liječnik, sveučilišni profesor, humanist, osnivač suvremene infektologije u Hrvatskoj.

Rodio se 1900. godine u Puli. Gimnaziju je završio u Trstu, a medicinski fakultet polazio u Zagrebu i Beču. Nakon završetka studija i vojnog roka počeo je 1926. godine raditi u bivšoj "Kužnoj bolnici", današnjoj Klinici za zarazne bolesti u Zagrebu, gdje je ostao sve do odlaska u mirovinu 1970. godine. Ipak, nakon odlaska u mirovinu postaje stručni savjetnik Klinike.

Godine 1946. postaje sveučilišni docent pri Katedri za zarazne bolesti Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Godine 1949. izabran je za izvanrednog , a 1954. godine za redovnog profesora Medicinskog fakulteta. Položaj dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu preuzima od Andrije Štampara 1957. godine.

Uz kliničku medicinu, s velikim interesom bavio se općenitim zadacima infektologije, njezinim položajem u suvremenoj medicini, ideološkim i organizacijskim problemima i aspektima, proširujući sadržaj infektologije od "klasičnih" zaraznih bolesti na široko područje infekcije uopće. Zbog širokih pogleda i velikog smisla za suvremene probleme Fran Mihaljević smatra se osnivačem moderne infektologije u Hrvatskoj.

Dobio je Nagradu grada Zagreba 1966. za djelo Opća klinička infektologija i za uzornu organizaciju Bolnice za zarazne bolesti u Zagrebu te mnogobrojna druga odličja[1]. U njegovu čast otkrivena je spomen-ploča u rodnoj Puli 26. svibnja 1977. godine.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Istarska enciklopedija: Mihaljević, Fran”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-05. Pristupljeno 2014-07-26. 

Više informacija[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]