François Picard

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
François Picard
RođenjeFrançois Picard
Zanimanjenovinar
Poznat/a povoditelj programa The Debate i The World This Week

François Picard je francuski i američki novinar sa dvojnim državljanstvom poznat kao voditelj TV emisije The Debate engleskog programa francuske televizije France 24.[1] Voditelj je i nedeljnog novinarskog okruglog stola The World This Week u kojoj sa drugim novinarima komentariše društvene događaje.

Picard je u SAD-u pohađao Lycée Français de New York, a prvo novinarsko iskustvo stekao je kao letnji stažista u pariškoj foto novinskoj agenciji Sipa Press 1984. godine. Picard je diplomirao uz počasti za uspeh na Swarthmore koledžu u američkoj saveznoj državi Pennsylvania. Dva je semestra studirao i na Université de Paris-IV Sorbonne u Parizu.

Picard je započeo novinarsku karijeru na lokalnim radio stanicama u New Yorku za što je primio nekoliko nagrada uključujući i od Nacionalnog udruženja televizijskih kuća države New York, Associated Press-a i Nacionalnog udruženje televizijskih kuća. Po povratku u Francusku je 1990. godine nastavio je karijeru na Radio France Internationale, Marketplace, United Press International i mreži Eurosport. U tom je periodu odrađivao novinarske zadatke koji su uključivali javljanja sa obeležavanja godišnjice Dana D 1994. godine, izgradnju EuroDisney parka (danas DisneyLand Paris) kao i pokretanje železničke usluge Eurostar između Pariza i Londona. Među sportskim događajima koje je pokrivao dva su puta bile Olimpijske igre, Tour de France kao i Svetsko fudbalsko prvenstvo 1994. godine.

Važan korak u daljnjem razvoju karijere predstavljao je i odlazak u Afriku sredinom devedesetih gde mu je prvi afrički zadatak za Radio France International bio u državama Mali i Somalija nakon čega je sa 27 godina imenovan kadrovskim šefom kancelarije RFI-ja u Abijanu gde je pokrivao događaje u zapadnoj Africi. Od 1995. do 1998. godine pratio je eskalaciju političkih napetosti u Obali Slonovače za RFI i Le Monde, kao i građanske ratove u Liberiji i Sierra Leoneu. 1997. godine bio je jedan od inostranih novinara zarobljenih u hotelu okruženom pobunjenicima RUF-a u Freetownu.

Po povratku u Pariz pridružio se televiziji Eurosport gde je ostao do pokretanja programa France 24. Za program na engleskom jeziku televizije France 24 počeo je raditi od prve večeri kada je radio kao voditelj inicijalnog programa 6. decembra 2006. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Foreman, Liza (2008-10-21). „In Normandy, a River Retreat (Published 2008)” (en-US). The New York Times. ISSN 0362-4331. Pristupljeno 2021-03-02.