Fraat III od Partije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Fraat III)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Fraat III (? - 57. pne.) bio je kralj Partskog Carstva u periodu od 70. pne. do 57. pne. Bio je sin prethodnog kralja Sanatruka. Vladavinu mu je obilježio treći mitridatski rat između Rima na jednoj, te Ponta i Armenije na drugoj strani, a koga je Fraat nastojao iskoristiti kako bi proširio partsku vlast na zapad.

Fraat je smatrao kako će to najlakše učiniti ako se proširi na Armenije, koja se u to vrijeme značajno proširila pod Tigranom Velikim. Zato je podržao svog zeta, mladog armenskog princa Tigrana te je godine 65. pne. zajedno sa rimskim snagama pod Pompejom provalio u Armeniju, dok su istovremeno njegove trupe osvajale nekadašnja armenska područja Mezopotamije. Fraat se zbog toga kao prvi od partskih vladara preuzeo staru ahemenidsku perzijsku titulu "kralj kraljeva".

Međutim, kada je Pompej došao u Armeniju, iznenada je sklopio sporazum sa starim Tigranom te se okrenuo protiv mladog Tigrana i Parta. Fraat je bio prisiljen napustiti novoosvojena područja, kao i vazalne države Korduenu i Osroenu koje su tada pale pod rimsku interesnu sferu. Godine 57. pne. su ga ubili vlastiti sinovi Orod II i Mitridat III, te podijelili njegovo kraljevstvo između sebe.

Fraat III je bio poznat po kovanicama sa pozlatom, koje su bile izuzetno popularno sredstvo plaćanja širom antičkog svijeta.

Fraat III od Partije
Rođen/a: nepoznato Umro/la: 57. pne.
Prethodi:
Sanatruk
Veliki kralj (šah) Perzije
70–57. pne.
Slijedi:
Orod II i Mitridat III

Izvori[uredi | uredi kod]