Fotije (Sladojević)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Fotije Sladojević)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Fotije (Sladojević), episkop dalmatinski, rođen je 1. II. 1961. godine u Dujakovcima kod Banjaluke, BiH. Od Sabora 2017 nalazi se na tronu episkopa zvorničko-tuzlanskog sa privremenim sjedištem u Bijeljini.

Školovanje[uredi | uredi kod]

Osnovnu školu završio je u Čurugu, a srednju tehničku školu u Novom Sadu. Bogoslovski fakultet u Beogradu upisao je 1983. godine, na kome je 1988. godine diplomirao. Potom je dvije godine proveo na postdiplomskim studijima u Erlangenu (Njemačka).

Monaški činovi[uredi | uredi kod]

Nakon povratku iz Njemačke, na praznik svetog Dimitrija, 1990. godine prima monaški čin u manastiru Kovilj (Eparhija bačka). Iste godine, na praznik Arhangela Mihaila, episkop bački g. g. Irinej (Bulović) rukopolaže ga za jerođakona, a zatim na praznik svetog Save 1991. godine za sveštenomonaha.

Od 1992. do 1993. godine jeromonah Fotije provodi kao sveštenoslužitelj u manastiru Bođani, a sljedećih pet godina (1993-1998) radi kao profesor u Bogosloviji Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, gdje ga i zatiče izbor za episkopa dalmatinskog.

Episkop dalmatinski[uredi | uredi kod]

Za episkopa dalmatinskog i administratora gornjokarlovačkog Fotije je hirotonisan 1999. godine na Duhove u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima, a za episkopa dalmatinskog ustoličen je na praznik svetog apostola Luke i svetog Petra Cetinjskog 31. X. iste godine u Sabornoj crkvi u Šibeniku.

Po odluci Svetog arhijerejskog sabora SPC, 2000. godine episkop Fotije biva postavljen za v. d. rektora obnovljene bogoslovije "Sveta tri jerarha" u manastiru Krka.

U periodu njegovog arhipastirstvovanja u eparhijama dalmatinskoj i gornjokarlovačkoj počinje obnova crkvenog života i crkvenih objekata, a oživljava i izdavačka djelatnost. Osim toga, na teritoriji Eparhije dalmatinske organizovana je i vjeronauka za pravoslavnu djecu u školama.

Administrator upražnjene Eparhije zagrebačko-ljubljanske[uredi | uredi kod]

Po odluci Svetog arhijerejskog sabora SPC, nakon iznenadne smrti mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina Jovana (Pavlovića), imenovan je za administratora upražnjene Mitropolije zagrebačko-ljubljanske do imenovanja novoga mitropolita.

Izvor[uredi | uredi kod]