Fortriu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Fortriu ili Kraljevina Fortriu je naziv za ranosrednjovjekovnu piktsku državu na području današnje Škotske. Zbog oskudnih i često proturječnih podataka iz tadašnjih izvora, o njoj se relativno malo zna, odnosno njeno postojanje je teško razlučiti od kasnijih srednjovjekovnih legendi. Tako se ne zna ni koje joj je bilo pravo ime; današnji naziv "Fortriu" je suvremena rekonstrukcija, odnosno staroirski nominativ za oblike riječi Fortrenn (genitiv) i Fortrinn (dativ) koji se pojavljuju u irskim kronikama. Često se pod njome podrazumijeva cijeli Pictland ("Zemlja Pikta").

Dugo vremena se smatralo da je njeno središte bilo u današnjoj centralnoj, odnosno južnoj Škotskoj, ali suvremena istraživanja sugeriraju da je njeno sjedište bilo sjevernije, odnosno iza gorja Mounth. Sjeverna lokacija bi lakše objasnila njenu veću izloženost vikinškim napadima, odnosno poticaj za osnivanje Kraljevine Alba, a sa njome i srednjovjekovne škotske države pod Kennethom MacAlpinom 843.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History: AD 500-1286, 2 Vols, (Edinburgh, 1922)
  • Hudson, Benjamin T., Kings of Celtic Scotland, (Westport, 1994)
  • Watson, W. J., History of the Celtic Place-Names of Scotland, (Edinburgh, 1926), reprinted, with an Introduction, full Watson bibliography and corrigenda by Simon Taylor (Edinburgh, 2004).
  • Woolf, Alex, "Dun Nechtain, Fortriu and the Geography of the Picts", Scottish Historical Review 85 (2006), 182-201.