Fort Wayne Kekiongas

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Fort Wayne Kekiongas je bio američki profesionalni bejzbol klub, poznat po tome što je pobijedio u prvoj utakmici profesionalne lige [1] u historiji bejzbola dana 4.5. 1871.

Klub je nastao u gradu Fort Wayne u američkoj državi Indiana u aprilu 1862. pod nazivom Summit City Club, a osnovala ga je grupa lokalnih mladića kojima je poduzetnik Allen Hamilton darovao zemljište koje će postati stadion Hamilton Field. Klub je prestao s radom kada se većina članova prijavila u vojsku Sjevera u građanskom ratu. Pri povratku su se spojili s drugim lokalnim klubom pod nazivom Kekionga koji je dobio naziv po istoimenom indijanskom naselju.

Kekiongas su 1869. godine igrali dvije utakmice s legendarnim Cincinnati Red Stockingsima, a godinu dana kasnije su iz Baltimorea doveli cijeli niz talentiranih igrača. S njima je dosta poboljšan kvalitet igre.

Godine 1871. su se Fort Wayne Keckiongas priključili profesionalnom bejzbol udruženju National Associationu te im je pripala čast da zaigraju prvu utakmicu njihove lige. Tu su utakmicu - protiv Cleveland Forest Citysa - dobili s 2-0.

Međutim, vrlo brzo se vidjelo kako klub nema financijsku podlogu za djelovanje. Posjetitelja je bilo malo, igrači su bili slabo plaćeni, te je, suočen s nedostatkom profita, klub posljednju utakmicu odigrao 29.8. 1871.

Tako sezona, u kojoj je imao 7 pobjeda i 12 poraza, uopće nije dovršena.

Hamilton Field je izgorio u požaru 5.11. 1871.

V. također[uredi | uredi kod]

  • Retrosheet
  • "Pictorial History of Fort Wayne, Indiana" by Bert J. Griswold, published 1917 by Robert O. Law

Parker, Robert D.,

  • "Batter Up: Fort Wayne's Baseball History" by Robert D. Parker in Old Fort News, Summer, 1967.