Fortún Garcés od Pamplone

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Fortún Garcés (arapski: فرتون بن غرسية‎‎, Fortoûn ibn Garsiya, ? - iza 925), zvani Jednooki (arapski: باﻻنقر‎‎, al-Anqar) ili Redovnik, bio je kralj Pamplone od 882. do 905.

Bio je sin kralja Garcíje Íñigueza, odnosno unuk Íñigoa Íñigueza Ariste, osnivača kraljevstva. Sam Fortún je bio posljednji kralj iz dinastije Arista.

Fortún je bio princ kada su ga godine 860. zarobili Mauri prilikom invazije pokrenute od strane emira Muhameda I od Kordobe. Sljedećih 20 godina je proveo u Cordobi kao zarobljenik. U tom periodu mu se kćer Onneca Fortúnez udala za emirovog sina (i budućeg emira) Abdallaha ibn Mohammeda. Godine 880. je pušten iz zarobljeništva te se vratio u Pamplonu. Godine 882. mu je otac kod Ayhara poginuo u borbi protiv Muhameda. Tada je preuzeo prijestolje.

O Fortunovoj vladavini ima malo zapisa, odnosno podataka. Izuzetak predstavlja tek vrijeme u kome je završila. Godine 905. se stvorio savez između muslimanskog klana Banu Qasi pod Lubb ibn Mohammedom te kršćanskog kralja Alfonsa III od Asturije i grofa Raymonda I od Pallarsa. Njih trojica su potpomogli puč u kojem je Fortun svrgnut, a na prijestolje doveden Raymondov nećak Sancho Garcés, sin Garcíje Jiméneza, vladara područja koje se u zapisima naziva "drugi dio kraljevstva". Fortun je prisiljen da se povuče u samostan Leyre.


Prethodi:
García Íñiguez
kralj Pamplone
882–905
Slijedi:
Sancho Garcés I