Fore (golf)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

"Fore!" se u golf-igri izvikiva kao upozorenje, kada se javlja mogućnost da golf-loptica može da pogodi igrače ili gledatelje.

U prevodu znači "ispred, pred", a veruje se da dolazi od vojnog izraza "beware before", kojeg se izvikivalo kada bi bitnica ispaljivala iza postrojbi.

Drugo tumačenje je: Flying Object Returning to Earth ili u prevodu "leteći objekti koji se vraćaju na Zemlju".

Ne postoji niti jedan rečnik koji točno opisuje nastanak riječi "FORE", međutim, The Shorter Oxford Dictionary bilježi prvu pojavu te riječi 1878 kao uzvik upozorenja ljudima koji se nalaze u smjeru u kojem leti golf loptica. Ta je riječ opisana kao skraćenica riječi before.

Postoji dodatno objašnjenje prvi puta spomenuto 1857 u rečniku golf izraza koji je usko vezan sa riječi Caddie.

Sredinom 19. stoljeća golf loptice bile su vrlo skupe te su golferi zapošljaveli tzv. Forecaddies koji su stajali na terenu gdje bi loptica otprilike trebala da padne. Njihova svrha je bila da odmah pronađu lopticu na terenu te smanje broj izgubljenih - slično kako su danas organizirani profesionalni golf turniri. Te "sakupljače loptica" zazivali su uzvikom "Fore-caddie" kako bi izbjegli rizik da oni sami budu pogođeni lopticom. Budući da je to prilično dugačka riječ za uzviknuti, navodno je od cijele riječi preostao samo dio "Fore" koji se koristi i danas.