Fonziejev sindrom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Izbijajući lik (engleski: breakout character) je naziv za fiktivni lik u nekom književnom ili scenskom djelu koji je od strane autora zamišljen kao sporedan i/li kao negativac, ali koji iz raznovrsnih razloga - najčešće u obliku reakcije publike - stiče iznenađujuće veliku popularnost te postaje de facto zaštitni znak tog djela, odnosno protagonist nastavaka i/li nositelj eventualne medijske franšize. Taj je fenomen najlakše opaziti u televizijskim serijama, a za što se kao klasični primjer navodi lik Fonzieja u popularnom američkom sitkomu Happy Days i po čemu je dobio ime Fonziejev sindrom.

Primjeri[uredi | uredi kod]

  • Little Audrey se je prvič pojavila v Santa's Surprise. Ona je malo djevojčica, ki je živela v Manhattan v New York City. Little Audrey bio je mnogo popularniji među sveamerički muškarcima, i prvenstveno je usmjeren na odrasle muške publike. Zaradi nju velike popularnosti, Little Audrey službeno je razmatran prvo sveamerički tomboy, postaje službena maskota Paramount Pictures; ali je stečena po Harvey Comics u 1959.
  • Woody Woodpecker se prvi put pojavio u 1940 Andy Panda short, "Knock Knock", ali Woody je završio postaje globalni uspjeh, a publika ga je voljela. Budući da je Woody odmah nagrađen vlastitom solo serijom crtanih kratkih hlača sljedeće godine, Walter Lantz je brzo odlučio blokirati popularnost Andyja Pande. Zbog njegove masovne popularnosti tijekom Drugog svjetskog rata, Woody Woodpecker je konačno postao naj legarnija megastar Walter Lantz, kao i službena maskota Universal Pictures.
  • Porky Pig bio je prvi pravi Warner Bros. lik crtića. Najprije se pojavljuje u I Haven't Got a Hat u 1935, Porky je namjeravao biti pomoćnik mnogim zaboravljen Beans the Cat. Budući da je bio prvi veliki lik Looney Tunes, Porky je pokazao mnogo popularniji od graha, uzrokujući mu da se zajedno s ostalim zvijezdama napiše u samo jednoj godini, dok je Porky ostala istaknuta već desetljećima.
  • Inspektor Clouseau, koji se prvi put 1963. pojavio kao sporedni lik u filmu The Pink Panther, da bi već sljedeće godine postao protagonist filma A Shot in the Dark i niza uspješnih filmskih nastavaka;
  • J. R. Ewing, glavni negativac u TV-seriji Dallas;
  • Dr. Hannibal Lecter, koji se prvi put pojavio kao sporedni lik u romanu Crveni zmaj Thomasa Harrisa, potom postao glavni negativac u Kad jaganjci utihnu, te protagonist romana Hannibal i Hannibal Rising.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]