Fontana dei Quattro Fiumi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Fontana dei Quattro Fiumi
Fontana četiri rijeke
Pogled na fontanu
Pogled na fontanu
Država  Italija
Grad Rim

Fontana dei Quattro Fiumi (prevedeno: Fontana četiri rijeke) je ime najveće i centralne fontane od ukupno tri na rimskom Trgu Navona[1] u rionu Parione.

Karakteristike i historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Fontana je podignuta između 1647. i 1651. po nalogu pape Inocenta X.[2] Dizajn fontane je na početku povjeren Borrominiju, ali je na kraju dat njegovom velikom rivalu Berniniju.[1] Fontana ima četiri skulpture, od kojih svaka predstavlja jednu od rijeka s drugog kontinentaNil, Ganges, Dunav i Rio de la Plata.[2] Alegorijske skulpture rijeka podupire egipatski obelisk koji je orginalno bio postavljen na Maksencijevom cirkusu, nedaleko od Via Appia. [2] Fontana četiri rijeke je jedan od najpoznatijih primjera barokne umjetnosti, u njoj se vidi dinamika baroka.[1] Gradnja fontane financirana je prihodima od nepopularnog poreza na hljeb, meso i sol.[1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Fountain of the Four Rivers" (engleski). A View on Cities. http://www.aviewoncities.com/rome/fountainofthefourrivers.htm. Pristupljeno 14. 4. 2018. 
  2. 2,0 2,1 2,2 "Piazza Navona" (engleski). Civitatis Tours. http://www.aviewoncities.com/rome/piazzanavona.htm. Pristupljeno 14. 4. 2018. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]