Flight of Fury

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Smrtonosni let
DVD kaver
RežijaMichael Keusch
ProducentPierre Spengler
Scenario
Uloge
MuzikaBarry Taylor
FotografijaGeoffrey Hall
MontažaJonathan Brayley
Studio
  • Castel Films
  • Clubdeal
DistribucijaSony Pictures Home Entertainment
Datum(i) premijere
20. 2. 2007 (2007-02-20)
Trajanje96 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet12 mil. $

Smrtonosni let (engl. Flight of Fury) američki je akcioni film iz 2007. režisera Michaela Keuscha i scenarista Joea Halpina i Stevena Seagala. Seagal igra glavnu ulogu, uz Stevea Toussainta, Angusa MacInnesa i Marka Bazeleya. Film je izašao direct-to-DVD u SAD-u 20. februara 2007. godine.

Radnja[uredi | uredi kod]

Pilot zrakoplovstva John Sands (Seagal) nepravomoćno je zatvoren u vojnom pritvornom centru gdje će se hemijski izbrisati njegovo sjećanje. Njegovi nadređeni osjećaju prijetnju zbog znanja koje je stekao svojim zadacima u operacijama koje su se smatrale previše osjetljivim za redovne obavještajne službe.

Skriveni tajni bombarder zrakoplovstva X-77, koji može ići bilo gdje neprimijećen, ukrao je korumpirani pilot Ratnog zrakoplovstva Ratcher (Toussaint). General Tom Barnes (MacInnes), bivši Sandsov zapovjednik, čuje da je Sands uhapšen nakon što je oteo grupu muškaraca koji su pljačkali. Otkriva se da je Sands Ratcherov trener; Barnes šalje Sandsa na sjever Afganistana s kolegom pilotom Rickom Jannickom (Bazeley) da povrati X-77, obećavajući Sandsu da će biti slobodan čovjek ako uspije. Barnesov admiral Frank Pendleton (Woodward), koji je na nosaču aviona u Arapskom zaljevu, drži tim pilota u stanju pripravnosti samo u slučaju da treba pokrenuti zračni napad na lokaciju gdje je sakriven X-77.

Prije nego što Sands i Jannick stignu u Afganistan, skupina mornarice SEAL-a koja je tamo postavljena u susret ubija grupu muškaraca koju je vodila Eliana Reed (Jones). Eliana otme Jannicka i odvede ga kod svog šefa Petera Stonea (Nicoli), čovjeka koji je platio Ratcheru 100 miliona dolara za krađu X-77. U selu u blizini Stoneovog naselja, Sands se sastaje sa svojim kontaktima Jessicom i Rojarom (David).

Kako se ispostavilo, Stone se rodio od majke muslimanke i britanskog oca. Stone je proveo djetinjstvo na Bliskom Istoku, ali školovao se na Oxfordu. Stoneova majka ubijena je u napadu američkih trupa tokom Pustinjske oluje, i kao rezultat toga, osvetoljubivi Stone formirao je terorističku grupu Crna nedjelja. Otkriva se kako je Eliana bila druga Stoneu po komandi. Trenira s različitim gerilskim skupinama u regiji, dajući Stoneu potrebne osnove.

Sada Stone planira upotrijebiti X-77 i njegovu dosljednu preciznost za izbacivanje dvije bombe kao dio biološkog rata: jednu na Evropu, a drugu na Sjedinjene Države. Stone planira platiti Ratcheru još 100 miliona dolara za let X-77 i bacanje dviju bombi. Sands, Jessica i Rojar planiraju upasti u Stoneov napad i započeti napad, ali Stone ima oko 60 teško naoružanih plaćenika koji čuvaju mjesto. Rojar počinje oružanu borbu između terorista, dok Sands spašava Jannicka. Nakon svađe oko novca, Ratcher puca i ubija Stonea.

Sands se pobrine za nekoliko terorista usput dok Jessica puca i ubija Eliana. Jannick hvata Ratchera dok Sands i Jessica odlaze u X-77, ali Ratcher ga uspijeva ustrijeliti i podići u zrak F16. Nakon kraće borbe, Sands uspijeva da sruši Ratchera i vrati se kući kao heroj.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Steven Seagal John Sands
Steve Toussaint kapetan Ratcher
Angus MacInnes general Tom Barnes
Mark Bazeley kapetan Richard „Rick” Jannick
Ciera Payton Jessica
Alki David Rojar
Tim Woodward admiral Frank Pendleton
Vincenzo Nicoli Peter Stone
Katie Jones Eliana Reed
Gary Cooper komandir Bud Jackson
Barton Sidles kapetan „Fox” Hinkle
Cristina Teodorescu Pendletonova operativka Lisa
Rares George Panfil Williams
Noah Lee Margetts Elianin vojnik
Karen David Barnesova operativka Flanders

Produkcija[uredi | uredi kod]

Film je radnjom smješten i sniman u Bukureštu (Rumunija), a snimanje je trajalo 60 dana – od 1. marta do 30. aprila 2006. godine.

Kada su ga pitali kasnije o filmu, Seagal je rekao: „Ponekad se spojite s ljudima koji kažu da imaju 30 miliona dolara da naprave film i ukradu 25 miliona dolara a daju vam 5 miliona dolara da napravite film. I to je razlog zašto su takvi filmovi jednostavno ***** zbog toga što finansijeri ukradu sve.”[1]

Kontroverza oko zasluga[uredi | uredi kod]

Iako se scenario isključivo pripisuje Seagalu i čestom saradniku Joeu Halpinu (a priča se pripisuje Halpinu), mnogi elementi filma Flight of Fury asociraju da je nezvanični rimejk filma iz 1998. Black Thunder. Scenario, likovi i čak imena likova te specifične scene često su identični, ali scenarista Black Thundera William C. Martell nije dobio nikakvo pripisivanje zasluga za svoj originalni scenario, već je samo dobio „specijalno zahvaljivanje” na kraju creditsa.[2] Martell tvrdi da čak nije bio svjestan sličnosti Flight of Furyja njegovom scenariju sve dok to nije vidio na IMDb-u, s tim da napominje: „Neko uključen me sada kontaktirao i siguran sam da će sve ispasti dobro. Samo neki problemi s komunikacijom su bili oko prodaje i reprodaje prava.”[3] Nije bilo više javnih informacija o diskusiji između Martella i stvaralaca Flight of Furyja; IMDb i dalje navodi Martella kao „specijalno zahvaljivanje” u datim creditsima filma Flight of Fury.

Kritički prijem[uredi | uredi kod]

Sveukupna kritička reakcija bila je negativna. Seagal je pohvaljen za smanjenje kilaže, ali film je uveliko kritikovan za upotrebu stock snimaka. Film nema profesionalni rejting na Rotten Tomatoesu.

Autor ('Seagalogy') Vern rangirao je Flight of Fury kao jedan od Seagalovih najslabijih napora, ističući sljedeće: „Na neke načine film se čini kompetentnijim od prethodnog, Attack Force ... ali recimo samo da većina ljudi neće doživjeti ovo kao jedan od Seagalovih boljih filmova.”[4]

Film je bio popularan na DVD-u.[5]

Home media[uredi | uredi kod]

DVD je izašao u Regionu 1 u SAD-u 20. februara 2007, a u Regionu 2 u UK-u 16. aprila 2007. Distributer je bio Sony Pictures Home Entertainment.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Music is my first love': [Seven Days Edition] Hardwick, Viv. Northern Echo; Darlington (UK) [Darlington (UK)] 28 Dec 2006: 14 15.
  2. https://www.imdb.com/title/tt0783518/trivia?item=tr0716491 IMDB trivia for Flight of Fury pristupljeno 2/3/2014.
  3. https://www.imdb.com/title/tt0783518/board/thread/45574604?d=46244459#46244459 IMBD message board, pristupljeno 2/3/2014
  4. http://www.outlawvern.com/2007/02/18/flight-of-fury/ Vern, Flight of Fury Review. pristupljeno 2/3/2014
  5. Top Specialized Renters : Video Business; Radnor Vol. 27, Iss. 11, (Mar 12, 2007): 23.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]