Flüchtlinge

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Flüchtlinge
Režija Gustav Ucicky
Producent Günther Stapenhorst
Scenario Gerhard Menzel
Uloge
Muzika Herbert Windt
Fotografija Fritz Arno Wagner
Montaža Eduard von Borsody
Studio UFA
Datum(i) premijere
8. decembar 1933 (1933-12-08) (Njemačka)
Trajanje 81 min.
Zemlja Treći Reich Njemačka
Jezik njemački
kineski
engleski
ruski

Flüchtlinge (sh. Izbjeglice) je njemački crno-bijeli pustolovni film snimljen 1933. u režiji Gustava Ucickog, poznat kao jedan od prvih koji je propagirao nacističku ideologije.

Radnja se događa godine 1928. u Mandžuriji, nedaleko od sovjetske granice i prikazuje kako grupa povolških Nijemaca izbjeglih pred komunističkim terorom pokušava pronaći prijevoz do Njemačke, ali ih u tome spriječava ratni kaos. Protagonist, koga tumači Hans Albers, je bivši njemački carski oficir koji je, zgađen poratnom Njemačkom, postao vojni instruktor kineskih nacionalista, te koji nastoji svojim sunarodnjacima pomoći da sa vlakom otputuju na sigurno.

Snimljen nekoliko mjeseci nakon dolaska nacista na vlast, Flüchtlinge je izazvao njihovo oduševljenje, te je postao prvi film službeno ovjenčan Državnom nagradom Trećeg rajha. Današnji kritičari to tumače scenarijem koji veliča Führerprinzip, izvrgava ruglu Ligu naroda i institucije demokratske Njemačke, te komuniste i Ruse prikazuje kao negativce; radnja filma se često tumači kao alegorija na dolazak Hitlera koji je trebao izbaviti Njemačku.

Usprkos toga što je bio prvenstveno namijenjen njemačkoj publici, Flüchtlinge je 1934. dobio i posebnu verziju na francuskom pod naslovom Au bout du monde gdje su protagonisti bili Francuzi, a glavnu ulogu tumačio Pierre Blanchard.

Eksplicitno antisovjetski karakter je nakon pakta Molotov-Ribbentrop 1939. godine doveo do povlačenja Flüchtlinge u bunker, da bi se ponovno počeo distribuirati nakon početka operacije Barbarose. Flüchtlinge je konačno zabranjen po završetku rata 1945. od strane savezničkih vlasti.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]


Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]