Hokuto no Ken

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Fist of the North Star)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fist of the North Star

Prvi svezak mange Fist of the North Star, objavljene u ožujku 1984.
北斗の拳
(Hokuto no Ken)
Žanrborilački, znanstvena fantastika, apokalipsa
Manga
AutorBuronson
IlustratorTetsuo Hara
IzdavačShueisha
Izdavač na engleskomSjedinjene Američke Države Viz Media (1989., 1995.-1997.)
Sjedinjene Američke Države Raijin Comics (2003.-2004.)
DemografijaShōnen
MagazinWeekly Shōnen Jump
Originalno izdanje1983.1988.
Tomovi27
TV anime
RežijaToyoo Ashida
KompozitorNozomi Aoki
StudioToei Animation
MrežaFuji Television, Animax
Mreža na engleskomUjedinjeno Kraljevstvo Syfy Channel 4
Sjedinjene Američke Države Showtime
Originalno prikazivanje4. listopada 1984.5. ožujka 1987.
Epizode109
TV anime
Hokuto no Ken 2
RežijaToyoo Ashida
KompozitorNozomi Aoki
StudioToei Animation
MrežaFuji Television
Originalno prikazivanje13. ožujka 1987.18. veljače 1988.
Epizode43
Ostalo
  • Fist of the North Star (1986)
  • Fist of the North Star (1995)
  • New Fist of the North Star
  • Fist of the North Star: The Legends of the True Savior
  • Fist of the Blue Sky
  • Legends of the Dark King
  • Jibo no Hoshi
  • Sōkoku no Garō
  • Shirogane no Seija
  • Gokuaku no Hana
  • Hōkō no Kumo

Fist of the North Star (北斗の拳, Hokuto no Ken) japanska je manga serija koju je napisao Buronson a ilustrirao Tetsuo Hara, prvi put objavljena u Weekly Shōnen Jumpu od 1983. do 1988., gdje je pokrila 245 poglavlja koja su skupljena u 27 svezaka u časopisu Shueisha. Smješten u post-apokaliptični svijet koji je uništen nuklearnim ratom, radnja se odvija oko ratnika nazvanog Kenshiro, nasljednika smrtonosne borilačke vještine poznate kao "Hokuto Shinken", koja mu daje sposobnost ubiti protivnike iznutra uz pomoć tajnih vitalnih točaka na ljudskom tijelu, koje završavaju u vrlo nasilnoj i krvavoj smrti. Kenshiro je posvetio život borbi protiv raznih siledžija i grubijana koji muče slabe i nedužne, kao i protiv suparničkih borilaca, među kojima su njegova "braća" iz istog klana.

Manga je adaptirana u anime TV seriju koju je producirao Toei od 1984. do 1988., sa ukupno 152 epizode. Napravljeno je i nekoliko filmova, OVA i video igrica. Općenito se smatra kako su glavnu inspiraciju za stvaranje ove franšize imali Bruce Lee i film Mad Max pošto je glavni lik spoj te dvije ličnosti. Njegov svijet je onaj Mad Maxa čiju vrstu odjeće sam nosi, dok se svi obračuni završavaju karate potezima kao u filmovima Bruca Lea. Sve to je bilo na kraju spojeno s osobina tipičnog japanskog usamljenog samuraja koji pomaže nezaštićene. Strip je rasprodan u preko 100 milijuna primjeraka, čime je jedna od najbolje prodavanih mangi u historiji.

Uvod[uredi | uredi kod]

Priča Hokuto no Ken serije počinje nakon završetka nuklearnog rata koji dovodi do sloma civilizacije. Njen glavni junak je Kenshiro majstor borilačke škole Okuto. On zajedno sa svojom zaručnicom preživljava rat samo da bi mu ona bila oteta od "prijatelja" Shina majstora borilačke škole Nanta koji ga teško ranjava. Nakon toga šoka Kenshiro odlučuje potražiti svojega neprijatelja i vratiti zaručnicu. Na putu mu se pridružuju mlada mlada nevina Rin i Batt koji se zna snalaziti. Sveukupno je bilo zamišljeno da će serija imati 109 epozoda, ali njena velika popularnost dovela je do stvaranja još njih 43 koje osim glavnog lika i svijeta nakon nuklearnog rata imaju malo poveznica s originalom.

Radnja[uredi | uredi kod]

Serija je podijeljena na više gotovo odvojenih priča kojima su jedina veza Ken Shiro zajedno s pratnjom i kasnije Raul. Svaka od tih priča predstavlja susret s novim prijateljem, ali i jednim opasnim protivnikom nakon čijeg završetka naš junak će nastavljati svoj put u nove avanture. Likovi ove serije su:

Huyei od vjetra, prva od pet snaga Nanta
Fudo brijeg, druga od pet snaga Nanta
Shuren od vatre, treća od pet snaga Nanta
Juza od oblaka, četvrta od pet snaga Nanta
Liaku od mora, peta od pet snaga Nanta

Dodatnu zanimljivost serija daruje činjenica da se za niti jednog lika ne može reći da je stvarno zao. Svi oni imaju neki događaj ili traumu koja ih je donesla na njihov životni put. Ti najvažniji prijašnji događaji se uvijek prikazaju u kratkim isječcima tijekom kojih se vidi prošlost. Kao dodatna otežavajuća okolnost imamo činjenicu da su svi zajedno pohađali borilačku obuku u kojoj je važnije od svega bila pobjeda. Zbog tih razloga se među glavnim likovima još tada stvorilo buduće prijateljstvo ili mržnja. To se najbolje prikazuje u završnim epizodama kada se bore Kenshiro i Raul gdje su istovremeno prikazani kako se oni bore s 10 godina i sada čime se ukazuje na njihovo vječito suparništvo. Kraj originalne serije će preživjeti sveukupno troje od borilačkih zvijezda Nanta i Okuto iako ne po redoslijedu kako je to prvobitno zamišljeno pošto se na zahtjev "tržišta" napravio prilično zanimljiv alternativni završetak (1 serije). Cijela priča ove serije se dijeli na dvije takozvane sezone od koje je ona prva podijeljena na četri vlastita dijela.

Južni križ[uredi | uredi kod]

Prvi dio anime Hokuto no Ken se sastoji od 22 epizode u kojima Kenshiro nakon gubitka ljubljene Julije od strane Shin, radi sve moguće da bi je vratio. Istovremeno Shin je napravio minijaturno kraljevstvo s glavnim gradom imena Južni križ. Dok Kenshiro zajedno s Battom i Rin stupa prema gradu njegov protivnik šalje vojnike da ga ubiju. Ti vojnici su uvijek potučeni od našega junaka koji nastavlja svoje napredovanje sve do konačnog obračuna sa Shinom. Ovaj prvi dio anime je definitivno najlošiji. Dugotrajno usporena radnja tijekom koje u samo jednoj bitci jedan čovjek ubija pedeset ili sto protivnika i tako iz epizode u epizodu nije uspjela ispuniti očekivanje fanova mange, a s druge strane ona dovela je do žestokih kritika u americi zbog pretjeranog nasilja. Sve u svemu vlasnik prava na cijelu seriju odlučuje odvojeno prodati prava na prvih 22 epizode što će kasnije stvoriti probleme oko izdavanja svih epizoda na DVD-u. Južni križ je inače radi "sposobnijeg" izdavača najčešće izdavaniji dio serije na engleskom jeziku. Na njegovoj osnovi su napravljeni i filmovi.

Priča o vjetru, oblacima,zmaju i tigru[uredi | uredi kod]

Nezadovoljstvo fanova prvim djelom dovodi do drastičnih promjena u radnji serija. Tijekom ovog dijela koji traje 35 epizoda (epizode 22-57) glavnu ulogu uzima Reja karizmatični majstor Nanta. Tijekom tih epizoda ćema upoznati i Judu, Tokia, Jagu i Raula od Okuta. Vrhunac ovog dijela predstavlja borba Raula protiv Reja, Tokia i Kenshira. Sama borba je crtana tehnikom različitom od ostatka serije kako bi se ostavio poseban utisak na gledatelje. Cijela priča ovog dijela se vrti oko tih majstora borilačkih vještina tako da su "omražene" borbe jedan čovjek protiv sto vojnika ( ili pljačkaša ) praktički nestale.

Priča o stoljeću anarhije[uredi | uredi kod]

Treći dio prve sezone Hokuto no Ken nam daruje priču o Southeru, od Nanta. Vrijeme anarhije nakon nuklearnog rata je zlatno doba za "majstora tiranije" koji odlučuje iskoristiti svoju specijalnost. Zahvaljujući svome despotskom načinu vladanja on gradi robovlasničkim načinom piramidu kao spomenik svojoj vještini. Brzina priče ovog dijela Hokuto no Ken je identična prethodnom. Jedina razlika je u veoma malenom broju epizoda kojih ima samo dvadesetak (epizode 58-77) s nekoliko nadodatih epizoda.

Raul mora umrijeti[uredi | uredi kod]

Ove posljednje epizode prve serije nam predstavljaju borbu Raula i Kena za kontrolu posljednjeg majstora Nanta (epizode 83-109). Njega se do samog kraja nikada ne prikazuje pošto u potpunom oklopu od glave do peta upravlja putem prosvijećenog apsolutizma svojim gradom. On ima svojih pet snaga Nanta koji ga očarani njegovim umijećem ( majstor koji predstavlja ljubav ) brane do posljednjeg daha. Tim snagama će biti naređeno da napadnu Raula kako bi Ken prvi stigao u njegov grad. Završetak te prve serije će dočekati čak tri majstora borilačkih vještina.

Otok demona[uredi | uredi kod]

Druga serija započinje svoju priču desetak godina po završetku prve kada je već završila nuklearna zima. Rukovodioci novog poretka su predstavnici borilačke škole Canto koja je imala dužnost štiti cara (japanskog). Tijekom bitke protiv Falca od Canta će se pojaviti potreba da Kenshiro otputuje na otok demona pošto je tamo oteta mlada carica.

Kritike[uredi | uredi kod]

Na zapadu ova serija je bila izložena žestokim kritika radi prevelikog nasilja i čudne tehnike ubijanja. Općenito se smatra kako je ova anima jedna od najkrvavijih ikada napravljenih. U njoj Ken ubija svoje protivnike karate udarcem na određene dijelove tijela. Nakon udarca protivniku veoma brzo dolazi do porasta tlaka krvi (?) na mjestu udarca nakon čega dolazi do krvave eksplozije kod mjesta udarca. Ta velika količina krvi je izluđivala američke moraliste koji su seriju žestoko napadali. Činjenica koju nikada nisu spominjali je kvaliteta pravljenja crtanog u kojemu se vidi kada neki lik hoda kako mu se istovremeno pomiče i rame. Tako nešto je i danas dvadeset godina kasnije nešto nedostižno za tamošnje crtače.

Sadašnjost[uredi | uredi kod]

Tijekom 2003. i 2004. godine bila je snimljena nova crtana serija pod imenom Hokuto no Ken OVA koja se popularno u Italiji nazvala trilogija ( pošto su bile tri epizode ). Zbog loše napisanog scenarija ona je predstavljala razočarenje za fanove dok je s druge strane za izdavača to predstavljalo istraživanje tržišta da se uoči koliko je još ova anime legenda živa. Taj pokus je na kraju ispao uspješan pošto su izdavači bili oduševljeni brojem gledalaca nove serije. Zbog toga uspjeha se ubrzo donesla odluka o snimanju novih anime avantura poznatih junaka iz Hokuto no Ken.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]