Finder

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Finder
Izdavač:Apple Inc.
Zadnja inačica:10.12.5 / 15. 5. 2017.
Operacijski sustav:Klasični Mac OS, macOS, GS/OS
Platforma:Macintosh
Vrsta: Upravljanje datotekama
Licenca:Vlasnički softver
Web stranica: www.apple.com/macosx/what-is-macosx/dock-and-finder.html

Finder (doslovno nalazač) predinstalirani je program za upravljanje datotekama i grafička korisnička ljuska na operativnim sistemima Macintosh računara. Zadužen je za pokretanje drugih aplikacija i za cjelokupno upravljanje datotekama, diskovima i mrežnim mjestima. Pojavio se na prvom Macintoshu, ali se nalazi i na Appleovom sistemu GS/OS i na računaru IIGS. U potpunosti je prerađen za prvo izdanje operativnog sistema Mac OS X (današnji macOS).

Ikona programa poznata je pod imenom "sretni Mac" (engl. Happy Mac) i u upotrebi je još od prvog "klasičnog" izdanja operativnog sistema Mac OS (objavljenog 1984).

Mogućnosti[uredi | uredi kod]

Finder koristi metaforu radnog stola za prikaz datotečnog sistema; tačnije, datoteke i fascikle prikazane su odgovarajućim ikonama. Interfejs mu je sličan Safariju po tome što korisnici mogu kliknuti na fasciklu da je otvore i mogu se prebacivati s lokacije na lokaciju koristeći dugmad za nazad i naprijed. Poput Safarija, Finder koristi kartice da korisniku omogući prikaz nekoliko fascikli; korisnik ih može izvući u zasebne prozore. Na lijevoj strani programa nalaze se "omiljena mjesta". Sastoje od fascikli koje se najčešće koriste.

Moderni Finder koristi grafičke aplikacijske programske interfejse (API) sistema OS X za prikaz raznih datoteka (poput slika, aplikacija i PDF datoteka). Korisnici mogu pritisnuti taster za razmak da aktiviraju mogućnost Brzi pregled (engl. Quick Look). Ona korisnicima dozvoljava da direktno iz Findera brzo i detaljno pregledaju dokumente i slike bez da otvaraju zaseban program. Korisnik može prilagoditi režim prikaza datoteka tako što će izabrati da se datoteke prikažu u obliku spiska (s detaljima kao što su datum posljednje promjene), u režimu Cover Flow (koji je sličan onom u iTunesu) ili u obliku kolona (NeXTSTEP je inspirirao ovaj režim).[1]

Moderni Finder koristi se i za prikaz drugih dijelova datotečnog sistema. Na radnoj površini mogu se prikazati priključeni logički diskovi i DMG datoteke. U Docku se nalazi kanta za smeće u koju se mogu ubacivati datoteke i fascikle, ali također služi za izbacivanje diskova iz uređaja tako što se preko nje prevuče ikona priključenog diska. Kako bi korisnicima potonja mogućnost bila jasno naznačena, kada se prikačeni disk počne vući, ikona se promijeni iz kante u ikonu za izbacivanje. Finder može narezivati datoteke na optičke diskove.[2]

Počev od 10. verzije macOS-a (OS X Yosemite), Finder podržava proširenja koja omogućavaju sinhronizaciju i mrežno skladištenje podataka uz pomoć aplikacija kao što su Dropbox. Također je moguće prikazati status sinhronizacije pojedinih datoteka i fascikli unutar Findera.[3]

Klasični Finder razlikuje se od modernog u tome što drugačije prikazuje nove fascikle.[4] Kad se u klasičnom klikne na fasciklu, Finder otvara novi prozor sa sadržajem te fascikle (u poređenju s modernim koji novu fasciklu otvara u istom prozoru). Prozori su "zaključani" u klasičnoj verziji (u smislu da svaki prozor može prikazivati samo sadržaj jedne fascikle). Također dozvoljava obimno prilagođavanje; naprimjer, korisnik može fasciklama dodijeliti prilagođene ikone. Ovime se pojedine fascikle jasno mogu istaći i samim time ih je lako prepoznati, ali ako korisnik hoće da otvori fasciklu koja je u nizu drugih potfascikli, pojavit će se veliki broj prozora.[5] Svaki od tih prozora mora se zasebno zatvoriti. Držanjem tastera Option (⌥) pri otvaranju nove fascikle ujedno se zatvara njen matični direktorij i time se mogu izbjeći mnogobrojni prozori.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Gruber, John (14. 2. 2012). „Walter Isaacson’s ‘Steve Jobs’”. Daring Fireball. Pristupljeno 3. 9. 2014. 
  2. LeVitus, Bob (august 2011). „Mac OS X Lion For Dummies - How to Burn CDs or DVDs in Mac OS X Lion”. For Dummies. John Wiley & Sons. ISBN 978-1-118-02205-4. Pristupljeno 29. 6. 2014. 
  3. Siracusa, John (16. 10. 2014). „OS X Yosemite review”. Ars Technica. Pristupljeno 15. 8. 2015. 
  4. Jones, Jasyn (28. 10. 2003). „Missing The Boat On Panther”. Mac Observer. Pristupljeno 13. 8. 2016. 
  5. Rothenberg, Matthew (5. 1. 2000). „New OS X headlines Jobs keynote”. ZDNet. Pristupljeno 13. 8. 2016. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]