Filotej Carigradski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Filotej Carigradski
Datum smrti 1379.

Patrijarh Filotej (grč. Φιλοθεος; 13001379) je bio carigradski patrijarh u dva navrata. Prvi put od novembra 1353. do 1354. i drugi od 1364. do 1376. Autor je više žitija, teoloških i polemičkih radova, himni i molitava.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je oko 1300. godine, u siromašnoj porodici u Solunu. Kao mlad je otišao na Svetu goru i tamo se zamonašio. Kasnije je izabran za igumana solunskog manastira Filokala, pa zatim Lavre Svetog Atanasija. Godine 1347. postao je mitropolit tračke Herakleje.

Godine 1353. Jovan VI Kantakuzin ga je postavio za patrijarha carigradskog, smenivši dotadašnjeg patrijarha Kalista I.

Nakon pada Jovana Kantakuzina zbačen je i Filotej, a na patrijaršijski tron vraćen patrijarh Kalist. Nakon Kalistove smrti 1365. godine, Filotej ponovo postaje patrijarh, i na tom mestu ostaje sve dok ga car Andronik IV Paleolog nije zbacio 1376—7. godina. Ubrzo posle toga je i umro. Za vreme drugog Filotejevog vršenja dužnosti patrijarha došlo je do crkvenog izmirenja sa srpskom državom Jovana Uglješe i sa Srpskom crkvom.

Učenje[uredi | uredi kod]

U dogmatskom pogledu Filotej je bio privrženi pristalica Grigorija Palame i isihazma. U poznim godinama je bio otvoreni protivnik unionističke politike cara Jovana V Paleologa.

Pisao je veoma mnogo, uglavnom dogmatske i polemičke radove. Pored toga ogledao se u himnografiji, homiletici i hagiografiji. Poznat je njegov enkomion Grigoriju Palami koji ima svoj značaj i kao istorijski izvor.

Autor je diataksisne Božanstvene liturgije i Svenoćnog bdenja.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Pravoslavne crkvene titule
Prethodi:
Kalist I
patrijarh Carigrada
1353–1354
Slijedi:
Kalist I
Prethodi:
Kalist I
patrijarh Carigrada
1354
Slijedi:
Kalist I
Prethodi:
Kalist I
patrijarh Carigrada
1364–1376
Slijedi:
Makarije