Filmska muzika

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Filmska glazba)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pod filmskom glazbom uglavnom se podrazumijeva glazba koja je skladana posebno za film. Stvara atmosferu (ugođaj) pri gledanju filma i potpomaže njegovu promociju .

Ukoliko bi se film gledao bez glazbene pratnje (ali s tonom), doživjeli bi ga dvodimenzionalno bez emocionalne i dublje povezanosti s radnjom. Filmsku glazbu najčešće izvode orkestri, koji variraju u svojoj veličini.

Filmska glazba pokreće razne emocije kod gledatelja filma: umiruje, straši, uznemirava, potiče osjećaj mržnje ili simpatije.

Glazba nam može unaprijed reći kakav će biti karakter lika u filmu, kao što je to izvrsno prikazala tema Dartha Vadera u filmu "Star Wars Episode V" skladatelja J. Williamsa.

Glazba ne mora biti uvijek skladana za određeni film, a da ga uzdigne i zauvijek se uz njega veže kao što je npr. djelo R. Straussa "Also sprach Zarathustra" u filmu "2001.: Odiseja u svemiru" od Stanleya Kubricka.

Može nas predvidljivo voditi kroz film ili zbuniti. Tako se primjerice glazbena dionica iz Hitchcockovog filma Psycho, koja je pratila legendarnu scenu tuširanja, kasnije izvodila i u drugim filmovima poput komedije "Policijska akademija". Sličnu sudbinu imala je i poznata glazbena pozadina velike bijele psine Spielbergova filma Ralje, koja se također ponavljala najčešće u komedijama.

Pop glazba može isto tako biti dio filma, ali ona uglavnom nije posebno pisana za taj film i najčešće ima drugu funkciju (vidi soundtrack).

Povezano[uredi | uredi kod]