Fila (kćer Antipaterova)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Fila od Makedonije)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Za ostale ličnosti po imenu Fila, v. Fila

Fila (grčki: Φίλα ljubljena; ? - 287. pne.) bila je makedonska plemkinja, kći regenta Antipatera, koji antički izvori navode kao jednu od najčasnijih i najkreposnijih žena svog doba.

Filu, koja je svom ocu bila savjetnik, Antipater je godine 332. pne. za vrijeme Aleksandrovog pohoda na Aziju oženio za Balakroa, satrapa novosvojene Kapadokije. Njen muž je ubrzo nakon toga poginuo u borbi s domorocima. Kada je godine 323. pne. izbio lamijski rat, Antipatera je od propasti spasio general Krater, kome je Antipater u znak zahvalnosti dao kći Filu. Krateru je Fila rodila istoimenog sina, ali je on poginuo u sukobu s Antigonom.

Nakon toga se Fila udala za Antigonovog sina Demetrija. Iako je bila starija od mladog princa, njena inteligencija i šarm su ga opčarali te je brak bio sretan, usprkos toga što je Demetrije imao česte vanbračne veze. Demetriju je rodila sina i budućeg makedonskog kralja Antigona te kći Stratoniku, buduću sirijsku kraljicu.

Nakon što je Antigon ubijen u bitci kod Ipsa 301. pne., otišla je na dvor svog brata Kasandra kako bi isposlovala pomirenje između Antipatrida i Antigonida. Nakon toga se povukla na Cipar gdje je u Salamini opsjednuta, a potom i zarobljena od egipatskog kralja Ptolemeja. Ptolemej joj je ukazao velike počasti te je pustio na slobodu, nakon čega se vratila u Makedoniju. Tamo ju je godine 287. pne. zatekao rat koji je pokrenuo epirski kralj Pir protiv Makedonije. Kada su Demetrijevi vojnici i oficiri masovno prešli na Pirovu stranu, a Pir se proglasio kraljem Makedonije, Fila je u Kasandreji izvršila samoubistvo trovanjem.