Festival narcisa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Figura psa, ukrašena narcisima
Figure od narcisa, izložene na jezeru
Figura sove okićena narcisima u paradi festivala

Festival narcisa (nem. Narzissenfest) je festival cvijeća u Ausseerlandu u Austriji, koji se održava svake godine u proljeće od 1960. godine. Narcis ima bijeli cvijet u štajerskom Salzkammergutu i raste u regiji na livadama, koje se obrađuju manje intenzivnom poljoprivredom. Ovaj veliki događaj s prosječno 17.000 posjetitelja i oko 3.000 sudionika prati ORF Steiermark, lokalni studio državne ORF televizije i stoga privlači sve više posjetitelja u regiju.

Grčki pjesnici poput Homera navodno su hvalili "narcissus poeticus", prenio je Ovidijev opis, a Muhamed je čak bio oduševljen: "narcis hrani dušu".[1]

Festival[uredi | uredi kod]

Festival traje četiri dana, tokom kojih se gostima nudi niz događanja.[1]

Uvertira je izbor kraljice narcisa i dviju princeza, uvijek sedmicu prije festivalskog vikenda. Povjerenstvo vrši predselekciju među kandidatkinjama, koje se moraju suočiti s publikom radi konačnog izbora. Sljedeće će godine odabrane djevojke, predstavljati Ausseerland, Štajersku i Austriju na raznim događajima i festivalima. U petak obrtnici organiziraju dugu noć narcisa uz muziku i mogućnost kupovine suvenira. U subotu je središte Bad Ausseea rezervirano za pješake. Kroz centar se nudi vožnja starinskim automobilom. U prezentaciji učestvuju i pripadnici Crvenog križa, koje prati muzika i marš muzičkih sastava.

Glavni dio festivala odvija se u nedjelju. Od 2022. festivalska nedjelja održavat će se svake tri godine naizmjenično u Altausseeu, Bad Ausseeu i Grundlseeu. U Bad Ausseeu održava se gradska parada s visokim figurama od narcisa. U Grundlseeu i Altausseer Seeu figure su izložene na paradi brodova, koji plutaju jezerima. Mnogo mjeseci prije festivala, porodice, klubovi i prijatelji razvijaju dizajne i kasnije ih grade od žice. Dan prije nedjelje Praznika narcisa, figure su bogato ručno okićeve s narcisima i drugim prirodnim proizvodima. Povorku prate muzički sastavi iz regije, razne udruge narodnih nošnji i izabrane kraljice i princeze festivala.

Buđenje proljeća može se doživjeti i na planini i jezerskim šetnjama „stopama pisaca”, uz treninge trčanja, na biciklističkim turama ili uz jogu na drvetu.[1]

Historija[uredi | uredi kod]

Ideja o organizaciji festivala narcisa zapravo je potekla iz Mariazella kasnih 1950-ih. Tu nisu uspjeli nakon prve organizacije zbog troškova, koji su postali neodrživi. U Ausseerlandu je drugačije: ovdje je bilo i ima mnogo livada s narcisima, a ljudi iz Ausseera prebrodili su tešku ekonomsku situaciju golemim osobnim trudom.

Turističko društvo Bad Aussee je od 28. do 29. maja 1960. prvi put u Bad Ausseeu organiziralo Festival narcisa. Prvotno je u nedjelju u Bad Ausseeu održana samo jedna parada automobila. Prve godine, uz narodne nošnje i školske grupe, sudjelovalo je nekoliko muzičkih sastava i 72 vozila. Tada su vozila samo bila ukrašena buketićem narcisa pričvršćenim na automobilske antene. Publika je odmah na početku u noći sa subote na nedjelju u sklopu Bala narcisa putem kupovine Herzerla odabrala Kraljicu narcisa i njezine dvije princeze.

Već 1963. kao velika novina postoji defile čamaca, i to na dva jezera. Tih se godina parada brodova na Grundlseeu održavala subotom poslijepodne, dok se parada na Altausseeu odvijala nakon nedjeljne automobilske parade. Dugi niz godina postojao je veliki vatromet u subotu na Festivalu narcisa u Bad Ausseeu. U prvim je godinama broj posjetitelja bio skroman, između 2000 i 4000 gostiju.[1]

Vrlo brzo je Festival narcisa postao “festival stanovništva” u kojem je aktivno sudjelovao gotovo svaki stanovnik Altausseea, što je vjerojatno pravi razlog za kontinuirani uspjeh. Upravo je to iskustvo zajednice ono što karakterizira "Festival narcisa u Ausseerlandu" i čini ga tako simpatičnim.[1]

Smjena generacija s dalekosežnim posljedicama[uredi | uredi kod]

Početkom 1970-ih dolazi do radikalne smjene generacija u klubu organizatora, a time i do značajnog povećanja broja posjetitelja na preko 20.000 gostiju. Ova pomlađena ekipa je naknadno pokrenula restrukturiranje kod organizatora događaja. Do tada su ga činile tri turističke zajednice Bad Aussee, Altaussee i Grundlsee.

Apsolutni rekord posjećenosti zabilježen je 1983. godine s gotovo 25.000 gostiju. Jedan od razloga ovakvog uspjeha vjerojatno je i subotnja centralna večernja emisija “Godišnja tržnica” koja je izravno izvještavala s Festivala narcisa.

Od tada Festival narcisa uživa neprekinutu popularnost među posjetiteljima i gostima, čak i nakon još jedne smjene generacija u redovima organizatora.

Dana 2. juna 2013. parada brodova morala je biti otkazana iz sigurnosnih razloga po prvi put u historiji Festivala narcisa zbog poplave Grundlseea i blata na prilaznim cestama.[2]

Godine 2020. Festival narcisa je prvi put morao biti potpuno otkazan zbog neizvjesne situacije pandemije COVID-19.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „Narzissenfest Bad Aussee” [Festival narcisa Bad Aussee] (de-AT). Pristupljeno 26. marta 2023. 
  2. „Hochwassersituation leicht entspannt” (de). ORF Steiermark. 2013. Pristupljeno 5. februara 2023. 
  3. „Narzissenfest in Bad Aussee abgesagtt” (de). ORF Steiermark. 13. 3. 2020. Pristupljeno 5. februara 2023. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]