Festival čaja, lekovitog i aromatičnog bilja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Međunarodni festival čaja, aromatičnog, lekovitog i začinskog bilja održava se u Nišu svake godine, od februara do marta. Festival organizuje DO Film Publik Art iz Niša (FPA).

Festival je promotivnog i edukativnog karaktera i deo je velikog projekta FPA "Živeti sa prirodom" koji su podržali Ministarstva poljoprivrede i ekologije Vlade Republike Srbije.

Osnovni cilj ove jedinstvene manifestacije je da upozna poslovnu i širu javnost sa raspoloživim prirodnim resursima i obimom njihove eksploatacije u Srbiji; da doprinese povećanju plasmana proizvoda i izvozu na ino tržište; da ukaže stanovnicima Južne Srbije na mogućnosti organizovanog plantažiranja lekovitog bilja; da promoviše upotrebi lekovitog i aromatičnog bilja u domaćinstvu; da podstakne nadležne institucije da i na ovaj način uzmu aktivno učešće u ostvarivanju misije "za humanije gradove i zdraviji život u njima".

Osim čajeva, začina i čajnih mešavina, na Festivalu se izlažu i različiti kozmetički preparati na bazi lekovitog bilja i ekološki proizvodi za kućnu higijenu, proizvodi od meda sa lekovitim biljem, lekovite gljive... Festival pratite i tematske izložba o lekovitom i začinskom bilju.

U saradnji sa nadležnim institucijama i eminentnim stručnjacima svake godine se na festivalu organizuje i niz edukativnih, informativnih i popularnih predavanja sa temama vezanim za lekovito bilje - uzgoj, branje, prerada, upotreba, zakonske regulative, zaštita i sl.