Ferenc Gyurcsany

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ferenc Đurčanj)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Izvorni oblik osobnog imena je Gyurcsány Ferenc. Članak koristi zapadne konvencije.
Ferenc Gyurcsány
Ferenc Gyurcsany


Na dužnosti
29. septembar 2004. – 14. april 2009.
Predsjednik Ferenc Mádl
László Sólyom
Prethodnik Péter Medgyessy
Nasljednik Gordon Bajnai

Rođen/a 4. 6. 1961. (1961-06-04) (dob: 62)
Pápa, Mađarska
Politička stranka MSZP
Suprug/a Klára Dobrev

O ovom zvuku Ferenc Gyurcsány ili Ferenc Đurčanj (izgovoreno [ˈfɛrɛnts ˈɟurtʃaːɲ]) (4.6. 1961.-) je bivši premijer Mađarske. Na taj položaj je nominiran 25.8. 2004. od strane svoje stranke, Mađarske socijalističke partije (MSZP), nakon što je Péter Medgyessy podnio ostavku zbog sukoba s koalicijskim partnerom. Gyurcsány je za premijera izabran 29.9. 2004. u parlamentu (s 197 glasova za i 12 protiv, dok najjača opozicijska stranka u Parlamentu nije glasala). Svoju je koaliciju vodio do pobjede na parlamentarnim izborima 2006. godine, osiguravši tako još jedan premijerski mandat.

Nedugo nakon izbora, 26.5. 2006. održao je sastanak s vodećim zastupnicima svoje stranke u kome je ustvrdio da se Mađarska nalazi u teškom položaju, te da je njegova vlada bila prisiljena lagati o pravom stanju ekonomije kako bi dobila izbore. Audio-snimak govora je 7.9. 2006. stigao do mađarske javnosti, a premijer je potvrdio njegovu autentičnost na svom blogu. To priznanje je izazvalo veliko nezadovoljstvo u javnosti, zahtjeve za ostavkom i demonstracije tokom kojih je zapaljena i demolirana zgrada državne televizije u Budimpešti.

Suočen s posljedicama teške ekonomske krize i rekordnom nepopularnošću, Gyurcsany je 21. marta 2009. objavio kako će napustiti mjesto premijera, a 28. marta je podnio ostavku i na mjesto predsjednika MSZP. Dana 14. aprila ga je nakon izglasavanja konstruktivnog nepovjerenja u parlamentu zamijenio Gordon Bajnai.

Gyurcsany je odrastao u katoličkoj porodici, te je razmišljao o tome da postane svećenik, ali se umjesto toga odlučio za karijeru u komunističkoj omladinskoj organizaciji KISZ, koju je napustio nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine. Nakon toga se bavio biznisom i postao 50. najbogatiji čovjek u Mađarskoj. Godine 2002. je postao savjetnik premijera, a u januaru 2004. predsjendik stranke MSP.

Gyurcsany je oženjen za Klaru Dobrév profesoricu prava na budimpeštanskom univerzitetu, i s njome ima dvoje djece, isto kao i dvoje djece iz prethodnog braka.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Političke funkcije
Prethodi:
Péter Medgyessy
Premijer Mađarske
2004 – 2009
Slijedi:
Gordon Bajnai
Stranačke/partijske dužnosti
Prethodi:
István Hiller
Predsjednik Mađarske socijalističke partije
2007 – 2009
Slijedi:
Ildikó Lendvai