Fenomen 21. decembra 2012.

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Datum u mezoameričkom kalendaru dugog brojanja

Fenomen 21. decembra 2012. obuhvata niz eshatoloških verovanja prema kojima će se kataklizmički ili transformativni događaji dogoditi 21. decembra 2012. godine.[1][2][3][4][5] Ovaj datum se smatra kao krajnji datumom 5.125 godina dugog ciklusa u mezoameričkom kalendaru dugog brojanja. Predstavljeni su različiti rasporedi astronomskih tela i numerološke formule koje se odnose na ovaj datum, ali nijedno objašnjenje nije prihvatila zvanična nauka.

Tumačenja pokreta Novo doba u vezi ovog datuma je da on obeležava početak doba u kome Zemlja i njeni stanovnici mogu da prođu kroz pozitivan fizički ili duhovni preobražaj i da 2012. godina može označavati početak nove ere.[6] Drugi sugerišu da ovaj datum predstavlja smak sveta ili sličnu katastrofu. Scenariji predloženi za kraj sveta uključuju dolazak sledećeg solarnog maksimuma, interakcija između Zemlje i crne rupe u centru galaksije,[7] ili sudar Zemlje sa hipotetičkom planetom po imenu Nibiru.

Naučnici iz raznih disciplina su odbacili ideje o takvim kataklizmičnim događajima u 2012. kao pseudonauku. Naučnici koji istražuju kulturu Maja tvrde da predviđanja o nadolazećem smaku sveta ne postoje ni u jednom od majanskih tekstova i da ideja da se kalendar dugog brojanja završava 2012. predstavlja pogrešno tumačenje kulture i istorije Maja.[8][9] Astronomi i drugi naučnici su odbacili sve predloge kao pseudonauku, pošto se oni ne slažu sa prostim astronomskim osmatranjima.[10]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]