Femdom

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Femdom je skraćenica od dve reči: female dominance, što u bukvalnom prevodu znači ženska dominacija. Femdom je inače termin koji se najčešće upotrebljava da opiše jednu vrstu seksualne nastranosti. Ovakve žene imaju tendenciju da u seksu budu dominantne, odnosno, da imaju potpunu vlast nad svojim partnerom. Femdom je usko povezan sa seksualnim nastranostima kao što su sadizam i mazohizam, te su dominantne žene vrlo često u neku ruku sadisti, dok su muškarci koje uzbuđuje ženska dominacija mazohisti.

Femdom inače može označavati i dominaciju žena u društvu, ali i jednu od feminističkih ideja prema kojoj bi društvom upravljale žene, dok bi muškarci bili skrajnuti, potčinjeni ili robovi. Takođe, veliki broj muškaraca podržava ove ideje, ne samo na seksualnoj, nego i na društvenoj bazi, mada ima i relativno i proporcionalno mali broj ljudi koji se sa tim ne slažu. Treba naglasiti da su to uglavnom konzervativci, te da se većinom radi o osobama koje u najvećem broju slučajeva pripadaju starijem životnom dobu, te zbog toga imaju dosta tradicionalnije, nacionalnije, religioznije, i konzervativnije stavove, mišljenja, doživljavanja sveta i njegovog daljeg ravoja, rpogresa i napredovanja. Oni koji podržavaju femdom u bilo kom smislu, podržavaju ga snažno, bez obzira da li se radi o osobama muškog ili ženckog pola, dok, sa duge strane, oni koji ne podržavaju femdom, ga smatraju nečim bolesnim, nastranim, izopačenim, i iznad svega, društveno nepoželjnim. Femdom je kao društveni fenomen slabije prisutan u Srbiji, dok je u SAD dominantan. Veliki broj svetski poznatih javnih ličnosti ili koketira sa femdomom, ili ga podržava i smatra da bi, na njegovim osnovama, svet trebao da bude uređen.

Zapad se, u ideološkom, političkom i skesualnom smislu, smatra delom sveta u kome je ova ideja dominantna, i na kraju krajeva, čak je u njemu i nastala, razvila se i postala ovo što je danas.