Felješana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Felješana[1]
Najbliži gradMajdanpek  Srbija
Površina0,15 km² (0 mi² )
Oznakarežim zaštite I stepena
Osnivanje1948, 2014.Službeni glasnik RS 107/2014[2]
UpraviteljJP Srbijašume Novi Beograd

Felješana je zaštićeno područje na području severnog Kučaja, na teritoriji opštine Majdanpek, Srbija.[3]

Felješana je bilo zaštićeno područje i 1948. godine. Očuvana autohtona šumska zajednica mezijske bukve, ponovo je 2014. god. stavljena pod zaštitu kao Strogi rezervat prirode "Felješana" i proglašena se zaštićenim područjem I kategorije od nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja, ukupne površine 15,28 ha. i u celosti je u državnoj svojini. Zaštita je uspostavljena radi očuvanja jedinstvene autohtone, stare, dobro razvijene sastojine planinske bukove šume. U ovoj šumskoj zajednici prašumskog karaktera, starost stabala se kreće do 300 godina, a njihova visina doseže preko 40 m. Pored brojnih biljnih vrsta karakterističnih za vlažne, senovite i stare bukove šume, u strogom rezervatu prirode živi i veliki broj strogo zaštićenih ili zaštićenih životinjskih vrsta (mišar, šumska sova, žutotrbi mukač, šareni daždevnjak, jež, veverica, sivi puh i dr.).

Strogi rezervat prirode ima izuzetnu vrednost sa aspekta zaštite prirode i biodiverziteta, ali isto tako usled specifičnih orografskih, geoloških i klimatskih uslova ono predstavlja izuzetan objekat za naučna istraživanja koja se pre svega odnose na prirodne pojave i procese. Na celom području Strogog rezervata ustanovljen se režim zaštite I stepena kojim se zabranjuje korišćenje prirodnih resursa i izgradnja objekata, a radovi i aktivnosti ograničavaju se na naučna istraživanja i praćenje prirodnih procesa, na kontrolisanu posetu u obrazovne, rekreativne i opštekulturne svrhe, kao i na sprovođenje zaštitnih, sanacionih i drugih neophodnih mera u slučaju požara, elementarnih nepogoda i udesa, pojave biljnih i životinjskih bolesti i prenamnožavanja štetnih vrsta uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine.

Područje je povereno na upravljanje Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Felješana ID 145250”. Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 10. 2021. 
  2. „Strogi rezervati prirode u Srbiji”. Zavod za zaštitu prirode Srbije - www.zzps.rs. Arhivirano iz originala na datum 2022-01-04. Pristupljeno 9. 1. 2022. 
  3. „Uredba o proglašenju strogog rezervata prirode Felješana”. Službeni list RS 107/2014 - demo.paragraf.rs. Pristupljeno 9. 1. 2022.