Felix Baumgartner

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Feliks Baumgartner)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Felix Baumgartner
Modna lutka sa odijelom koje je Felix Baumgartner nosio preko La Manchea
Rođenje20. 4. 1969. (1969-04-20) (dob: 54)
Salzburg
NacionalnostAustrijanac
Poznat/a popadobranskim skokovima i razbijanju nekoliko rekorda tokom izvođenja projekta Red Bull Stratos

Felix Baumgartner (njemački: [felɪks baʊmgaːɐtnəʁ]; 20. april 1969 -) je austrijski padobranac i BASE skakač, poznat po tome što je 14. oktobra 2012. u okviru projekta Red Bull Stratos postavio nekoliko rekorda skočivši sa visine od 39 km i dosegavši brzinu od 1342 km/h, odnosno 1,24 Mach.[1] Poznat je po izuzetno opasnim i odvažnim pothvatima koje je napravio za vrijeme svoje karijere. Prije toga je služio u austrijskoj vojsci, gdje je vježbao padobranske skokove, posebno se obučavajući na spuštanje u točno određene zone. Felix je rođen baš kao i Mozar u Salzburgu. Felix ima 43 godine, tačnije rečeno rođen je 20. Aprila 1969. godine. On sada ima svoje fanove i postao je poznat.

Biografija[uredi | uredi kod]

Feliks Baumgartner je rođen 20. aprila 1969. u Salcburgu, Austrija.[2] Nakon zavšenog osnovnog školovanja Baumgartner je zavrio zanat i postao automehaničar. Započeo je skakati padobranom sa 16 godina. U 18 godina, potpisao je petogodišnji ugovor sa austrijskom vojskom u kojoj je obučen za vozača tenka, a nešto kasnije i za instruktora i padobranaca. Pošto je imao česte probleme u vojsci, jer nije hteo da poštuju i prati „glupe komande“, kako je često govorio Feliks, proglašen je nesposobnim za rad u vojsci i razrešan svih dužnosti u vojnim oružanim snagama Austrije.

Godine 1988, Feliks je započeo saradnju sa Red Bullom, za čije potrebe je obavljao brojne padobranske skokove na izložbama koje je organizovala firma Red Bul u mnogim zemljama sveta.[3]

Feliks se jedno vreme bavio i boksom u bokserskom klubu u nem. Wiener Neustadt, u kome je završio karijeru boksera 8. maja 1992. nakon profesionalne borbe protiv hrvata Dinka Porobije, koji ga je pobedio klasičnim nokautom u prvoj rundi.

Godine 2006. Feliks završava obuku u helikopterskoj školi engl. Twin Air Helicopter School, Van Nuys u Sjedinjenim Američkim Državama, i postaje pilot helikoptera.

Dana 15. marta 2012, Baumgartner je obavio prvi od dva test skokova iz stratosfere sa visine od od 71,581 fita (21,818 m). Slobodni pad u toku ovok skoka trajao je tri minuta i 43 sekunde, a čitav skok osam minuta i osam sekundi. Najveća brzina u toku skoka bila je 580 kilometara na čas.[4]

Drugi skok iz stratosfereje Baumgartner je obavio 25. jula 2012, kada je skočio sa visine od 29.460 metara, a dostigao brzinu od 862,6 km/čas.

Delo[uredi | uredi kod]

Baumgartner je „heroj“ ekstremnih sportova koji je do danas (2012) izveo preko 2.500 spektakulatnih BASE skokova, među kojima su najpoznatiji oni sa; statue Hristusa Iskupitelja (709 m) u Riju, Petronas kula (452 m) u Kuala Lampuru i oblakodera Tajpej 101.

Feliks Baumgartner je i prvi čovek koji je ikada preleteo slobodnim padom, uz pomoć karbonskog krila, kanal La manš između Dovera u Engleskoj i Kalea Francuskoj.

Najnovije, avanture Feliksa Baumgartnera su padobranski skokovi u Novom Meksiku iz kapsule privezane za helijumom ispunjen balon sa nadmorske visine više od 29 kilometara (96.640 fita). Feliks je u toku ovog skoka tokom slobodnog pada koji je trajao 3 minuta i 48 sekundi (do otvaranja padobrana), postigao maksimalnu brzinu od 862 km/h.

Rekordi i priznanja[uredi | uredi kod]

Spomen ploča sa Feliksovim inicijalima u „Ulici šampiona“ u Beču

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Brojke koje je iznio Brian Utley, predstavnik Nacionalnog aerounautičkog udruženja, američkog organka svjetske organizacije za rekorde, FAI (Fédération Aéronautique Internationale), na pres-konferenciji Red Bull Stratosa, puštenoj kao online stream na http://www.redbullstratos.com 14. oktobra 2012
  2. „Felix Baumgartner”. redbull.co.uk. Pristupljeno 23 Mar 2012. 
  3. Biography for Felix Baumgartner
  4. (ru) „Besstrašnый Feliks“ soveršil prыžok s parašюtom iz stratosferы s vыsotы 29 km (VIDEO)
  5. (en) Extreme Felix Baumgartner jumping off Taipei 101

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]