Feilongus

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Feilongus youngi)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Feilongus
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Red: Pterosauria
Porodica: Ctenochasmatidae
Potporodica: Gnathosaurinae
Rod: Feilongus
Wang et al., 2005
Vrsta: F. youngi
Dvojni naziv
Feilongus youngi
Wang et al., 2005

Feilongus je izumrli rod pterosaura pterodaktiloida iz skupina Ctenochasmatoidea ili Ornithocheiroidea pronađenih u donjokredskoj (barremij-aptij) Formaciji Yixian u gradu Beipiao, Liaoning, Kina.

Tom rodu naziv su 2005. dali Wang Xiaolin e.a.. Nomenklaturni tip je Feilongus youngi. Naziv roda potiče od Feilonga, "letećeg zmaja". Naziv vrste dat mu je u čast umrlog kineskog paleontologa Yanga Zhongjiana ili "Chung Chiena Mlađeg".

Feilongus se zasniva na holotipu IVPP V-12539, neodrasloj jedinci od koje su se očuvali lubanja i povezana čeljust, sa (na istoj ploči) odvojenim stražnjim dijelom moždane šupljine. Taj fosil je jako smrvljen. Upečatljiv je po dvijema koštanim krestama na lubanji (jednoj dugoj i niskoj na polovini njuške, i drugoj koja strši odozada iz stražnjeg dijela lubanje) i po tome što je gornja čeljust 10% (27 milimetara) duža od donje, dajući mu izražen nadgriz. Očuvani dio druge kreste bio je kratak, sa zaobljenim vodećim rubom, ali moguće je da je imala produžetke koji nisu bili sastavljeni od kosti, a koji su sada izgubljeni. Lubanja jedine poznate jedinke duga je 390–400 mm i veoma izdužena, sa pomalo konkavnim vrhom. Wang procjenjuje njegov raspon krila na oko 2,4 metra, čineći ga velikim za primitivnog pterodaktiloida. U lubanji i donjoj čeljusti nalazilo se 76 dugih, zakrivljenih, iglastih zuba, osamnaest u gornjoj, a devetnaest u donjoj čeljusti, ograničenih na krajeve kljuna, prednju trećinu čeljusti.[1]

Kladistička analiza koju su opisivači proveli pokazala je da je Feilongus sestrinski takson kladusa koji se sastoji od rodova Gallodactylus i Cycnorhamphus, što znači da je pripadnik Gallodactylidae sensu Kellner, grupe ktenokasmatoida, unutar veće skupine Archaeopterodactyloidea, kladusa koji prema Kellneru sadrži najprimitivnije pterodaktiloide.[1] Ctenochasmatoidea su poznati po mnogobrojnim sitnim, tankim zubima, moguće za cijeđenje hrane iz vode, kao što to danas rade plamenci.[2] Međutim, analiza Lü Junchanga iz 2006. imala je ishod da Feilongus nije bio arheopterodaktiloid, već pripadnik Ornithocheiroidea sensu Kellner, bliži porodici Anhangueridae.[3] To znači da su korištenjem Unwinove alternativne terminologije oni bliži skupini Ornithocheiroidea sensu Unwin, čiji su pripadnici bolje prilagođeni lebdenju i ishrani ribom.[4] Još jedna objava koja slijedi tu liniju misli postavila je Feilongusa i Boreopterusa u novu porodicu ornitokajroida, Boreopteridae.[5]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Wang, Xiaolin; Kellner, Alexander W.A.; Zhou Zhonghe; de Almeida Campos, Diogenes (October 2005). „Pterosaur diversity and faunal turnover in Cretaceous terrestrial ecosystems in China”. Nature 437 (7060): 875–879. DOI:10.1038/nature03982. PMID 16208369. 
  2. Unwin, David M. (2006). „A tree for pterosaurs”. The Pterosaurs: From Deep Time. New York: Pi Press. str. 82–84. ISBN 0-13-146308-X. 
  3. Lü, Junchang; Qiang Ji (2006). „Preliminary results of a phylogenetic analysis of the pterosaurs from western Liaoning and surrounding area”. Journal of the Paleontological Society of Korea 22 (1): 239–261. Pristupljeno 2007-03-10. 
  4. Unwin, David M. (2006). „A tree for pterosaurs”. The Pterosaurs: From Deep Time. New York: Pi Press. str. 79–82. ISBN 0-13-146308-X. 
  5. Lü, J.; Ji, S.; Yuan, C.; Ji, Q. (2006) (Chinese). Pterosaurs from China. Beijing: Geological Publishing House. str. 147 p.. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]