Faust

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Faust
Autor(i) Johann Wolfgang von Goethe
Originalni naslov Faust
Država Njemačka
Jezik njemački
Žanr(ovi) dramska poema
Datum izdanja 1808 i 1828–29
ISBN NA

Faust je dramska poema koju je napisao poznati njemački pisac Johann Wolfgang Goethe. Objavljena je 1808. godine. To djelo sastoji se od dva dijela, a drugi dio objavljen je posthumno, 1832. godine.

O djelu[uredi - уреди | uredi kôd]

Doktor Faust
Prvo izdanje Fausta

U ovoj dramskoj poemi veliki njemački pjesnik Gete obradio je popularnu pučku legendu o dr. Faustu, koji je svoju dušu prodao vragu. Po toj legendi Faust je bio čovjek koji se svojim umom suprotstavio Božijem autoritetu. On je težio za dobrima ovoga svijeta, za bogatstvom, za moći, za vrhunaravnim znanjem. Da bi to postigao, sklopio je ugovor sa Mefistom, vrhovnim demonom, koji mu je sve to obezbijedio za života, a po smrti ga odnio u pakao. Ta se srednjovjekovna legenda u 16. vj. proširila naročito u protestantskim zemljama (Njemačkoj i Engleskoj).

Gete je tu legendu obradio u vrijeme kada su racionalizam i prosvjetiteljstvo 18. vijeka došli u krizu i kad se posumnjalo da razum može čovjeka dovesti do dubljeg saznanja. Geteov Faust je čovjek modernog doba, koji je izgubio ne samo vjeru u vrijednosti "onoga svijeta" već i vjeru u sposobnost razuma da dokuči neke druge, metafizičke vrijednosti. Zbog toga se on prepustio nasladama ovoga svijeta, ali kao učenjak i misaono biće ni tada nije prestao težiti za konačnim istinama i dubljim saznanjem života. Njegov ugovor sa Mefistom, u stvari, podrazumijevao je i težnju da proživi potpun život, ali i težnju da spozna život i njegove prave vrijednosti. Njegova lična tragedija je i bila u tome što je ostao rastrgan između težnje za nasladama "ovoga svijeta" i težnje za saznanjem metafizičkih vrijednosti života.

Glavni likovi[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Heinrich Faust, učenjak
  • Mefistofeles, demon
  • Gretchen, Faustova ljubav
  • Marthe, Gretchenina susjeda
  • Valentin, Gretchenin brat
  • Wagner, Faustov pomoćnik