Fast & Furious

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Fast & Furious
Režija Justin Lin
Producent
Scenario Chris Morgan
Uloge
Muzika Brian Tyler
Fotografija Amir Mokri
Montaža
Studio

Universal Pictures[1]

Original Film
Distribucija Universal Pictures[1]
Datum(i) premijere
12. mart 2009 (2009-03-12) (Universal CityWalk)
3. april 2009 (2009-04-03) (United States)
Trajanje 107 min.[2]
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 85 mil. $[3][4]
Bruto prihod 363.2 mil. $[4]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006) Fast Five (2011)

Fast & Furious (hrv. Brzi i žestoki: Povratak, srp. Paklene ulice 4/Паклене улице 4), američki akcijski film redatelja Justina Lina iz 2009. godine i 4 film iz serijala.

Radnja[uredi - уреди | uredi kôd]

Pet godina nakon bekstva iz SAD, [n 1] Dominic Toretto i njegova nova posada koju čine devojka Letti, Tego Leo, Rico Santos, Cara i Han Lue, otimaju cisterne sa gorivom u Dominikanska Republika. Dom sumnja da im je policija na tragu, prisiljavajući posadu da se raspusti i krene svojim putem, a Han je odlučio da ode u Tokio. Shvativši da mora da ode, Dom trči, ostavljajući Letti iza sebe da se zaštiti od zla.

Tri meseca kasnije, Dom sada boravi u Panama Citi. Pozvao ga je njegova sestra Mia Toretto koja mu je rekla da je Letti ubijena. Dom se vraća u Los Angeles da prisustvuje njenoj sahrani i ispita nesreću i pronalazi tragove nitrometana na zemlji. Posećuje jedinog automehaničara koji prodaje nitrometan u LA-u i primorava ga da mu da ime David Park, čovek koji je naručio gorivo, i obaveštava ga da je jedini automobil koji koristi nitrometan u okolini zeleni 1972 Ford Gran Torino Sport.

U međuvremenu, agent FBI Brian O'Conner pokušava da uđe u trag Meksikancu narkobosu Arturu Bragi. Njegova pretraga vodi ga do Dejvida Parka, a on ga pronalazi koristeći ilegalnu evidenciju o modifikacijama na svom automobilu. Dom prvi stiže u Park-ov stan i objesi ga kroz prozor za zglobove prije nego što Brian stigne. Brian spašava Park i Park postaje novi doušnik FBI-a. Park uvodi Brajana u Ulična trka. Brian bira izmenjeno 2002 Nissan Skiline GT-R R34 [5] sa zaplenjene parcele. Dom se trka u svom modifikovanom 1970 Chevrolet Chevelle SS. Gisele Iashar, veza za Bragu, otkriva da će pobednik postati poslednji vozač tima koji prometuje heroin između granice Meksika i Sjedinjenih Država. Dom pobeđuje udarajući Brianov automobil dok je u nitro, čineći ga da izgubi kontrolu. Brian koristi moć FBI-ovog agenta da uhapsi drugog vozača Dvighta Muellera i zauzima njegovo mesto u timu.

Tim se sastaje sa Braginim ličnim poslužiteljem, Fenikom, a Dom primećuje da Fenik vozi isti Torino kojeg je opisao mehaničar. Voze se preko granice pomoću tunela kako bi izbegli otkrivanje. Dom se suočava sa Fenikom i saznaje da je on sam ubio Letti kada je pokušala da mu pobegne. Dolazi do zastoja, mada ne pre nego što Dom stvori skretanje tako što olabavi svoj automobil azotom - što izaziva eksploziju vozila koja uništava njegov automobil i nekoliko drugih, uključujući Brian-ov. U haosu koji je usledio, Dom i Brian su oteli 1999. Hammer H1 sa heroinom u vrednosti od 60 miliona dolara. Dom i Brian se vraćaju u LA i skrivaju heroin u policijskoj zapleni, gde Brian uzima modifikovani Subaru Impreza VRKS STI Hatchback; nakon toga se vraćaju u Domovu kuću, gde se ponovo spajaju sa Mijom.

Dom saznaje da je Brian bio zadnja osoba koja je imala kontakt s Letti, što rezultira napadom Doma na Briana sve dok on ne objasni da je Letti radila tajno - pratila je Bragu u zamjenu za čišćenje Dominicovog zapisa. Brian kaže nadređenima da će u zamenu za Dominikovo pomilovanje namamiti Bragu u zamku, prisiljavajući ga da se pojavi kako bi razmenio novac za heroin. Na mestu pada čovek koji tvrdi da je „Braga“ otkriven je kao mamac, a „Campos“ - prava Braga - pobegne sa Fenik-om i par pobegne u Meksiko. U haosu koji je usledio, Fenik zamalo pregazi Gisele, pre nego što je Dom spasi.

Brian i Dom putuju u Meksiko da uhvate Bragu, uz pomoć Gisele, koja im daje uputstva kao uslugu zauzvrat što joj je Dom spasio život. Brian i Dom ga pronalaze u crkvi i hvataju. Dok Bragovi poslušnici pokušavaju da ga spasu, Brian i Dom se voze kroz tunele natrag do Sjedinjenih Država. Brian sruši svoj automobil nakon što je pucao iz Braginih ljudi. Zatim je povređen nakon što ga je T-kosti izveo Fenik. Pre nego što Fenik uspije ubiti Briana, Dom uleti i ubije Fenik u znak odmazde zbog Lettine smrti. Dok se policija i helikopteri približavaju mestu pada na američkoj strani granice, Brian govori Domu da ode, ali Dom odbija - rekavši da više ne trči. Uprkos Brajanovom zahtevu za pomilovanje, sudija osuđuje Dom na 25 godina života.

Brian daje otkaz u FBI-ju, a Dom se ukrcava u zatvorski autobus koji će ga prevesti do kaznionica u Lompocu. Dok se autobus vozi Navs-om, Brian, Mia, Leo i Santos dolaze svojim automobilima da ga presretnu.

Glavne uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Vin Diesel kao Dominic Toretto, profesionalni ulični trkač, zločinac i begunac od pravde.
  • Paul Valker kao Brian O'Conner, agent FBI-a i bivši policajac LAPD-a, koji je ranije pomagao Domu u izbegavanju sprovođenja zakona i bio u vezi sa Mijom Toretto, kasnije je ponovo zakrpan.
  • Michelle Rodriguez kao Letti Ortiz, Dominikova devojka, koja je poginula u eksploziji automobila koju je izazvao Fenik Calderon.
  • Jordana Brevster kao Mia Toretto, Dominikova sestra i Brajanova bivša devojka, ali kasnije ponovo zakrpana sa Brajanom.
  • John Ortiz kao Arturo Braga / Ramon Campos, meksički gospodar droge koji regrutuje ulične trkače za šverc heroina preko Meksika i SAD-a. granica.
  • Gal Gadot kao Gisele Iashar, veza za Bragu, koja pokazuje romantično zanimanje za Dominika.
  • Laz Alonso kao Fenik Calderon, Bragina desna ruka, koja ubija Letti.

Napomene[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Kao što je prikazano u filmu iz 2001. godine Brzi i žestoki.

Referene[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]