Fast & Furious

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fast & Furious
RežijaJustin Lin
Producent
ScenarioChris Morgan
Uloge
MuzikaBrian Tyler
FotografijaAmir Mokri
Montaža
StudioUniversal Pictures[1] Original Film
DistribucijaUniversal Pictures[1]
Datum(i) premijere
12. 3. 2009 (2009-03-12) (Universal CityWalk)
3. 4. 2009 (2009-04-03) (United States)
Trajanje107 min.[2]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet85 mil. $[3][4]
Bruto prihod363.2 mil. $[4]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006) Fast Five (2011)

Fast & Furious (hrv. Brzi i žestoki: Povratak, srp. Paklene ulice 4/Паклене улице 4), američki akcijski film redatelja Justina Lina iz 2009. godine i 4 film iz serijala.

Radnja[uredi | uredi kod]

Pet godina nakon bjekstva iz SAD-a, [n 1] Dominic Toretto - Dom i njegova nova posada koju čine njegova djevojka Letti, Tego Leo, Rico Santos, Cara i Han Lue, otimaju cisterne sa gorivom u Dominikanskoj Republici. Dom sumnja da im je policija na tragu, te prisiljava posadu da se raspusti i krene svojim putem, a Han odluči da ide u Tokio. Shvativši da mora da ide, Dom bježi, ostavljajući Letti iza sebe da bi je zaštitio od opasnosti.

Tri mjeseca kasnije, Dom sada boravi u Panama Citiju, zove ga njegova sestra Mia i kaže da je Letti ubijena. Dom se vraća u Los Angeles da prisustvuje njenoj sahrani. Ispituje mjesto nesreće i pronalazi tragove nitrometana na zemlji. Posjećuje jedinog automehaničara u LA-u koji koristi nitrometan i primorava ga da mu kaže ime čoveka koji je naručio gorivo (Dejvid Park) i on mu kaže da je jedini automobil koji koristi nitrometan u okolini zeleni 1972 Ford Gran Torino Sport.

U međuvremenu, FBI agent Brajan O'Conner pokušava da uđe u trag meksičkom narkobosu Arturu Bragi. Njegova pretraga ga vodi do Dejvida Parka, a njegovu adresu pronalazi koristeći evidenciju o ilegalnim modifikacijama na automobilima. Dom prvi stiže u Parkov stan i drži ga obješenog za noge kroz prozor sve dok ne izvuče dovoljno informacija prije nego što Brajan stigne. Brajan spašava Parka i on postaje novi doušnik FBI-a. Park uvodi Brajana u Ulične trke. Brian bira modifikovani 2002 Nissan Skiline GT-R R34 [5] sa parkinga zapljenjenih automobila. Dom učestvuje u trci sa svojim modifikovanim 1970 Chevrolet Chevelle SS. Gisele Yashar, Bragina veza, otkriva da će pobjednik trke postati posljednji vozač tima koji će prevoziti heroin na granici između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Dom pobjeđuje udarajući Brajanov automobil tako da Brajan gubi kontrolu. Brajan koristi svoju moć FBI-ovog agenta da uhapsi jednog od vozača (Dwight Mueller) i zauzima njegovo mjesto u timu.

Tim se sastaje sa jednim od Braginih ljudi, Feniksom, a Dom primjećuje da Feniks vozi isti Torino kojeg je opisao mehaničar. Voze se preko granice pomoću tunela kako bi izbjegli da budu otkriveni. Dom se suočava sa Feniksom i saznaje da je on ubio Letti kada je pokušavala da pobjegne. Dom inscenira eksploziju svog vozila koja uništava i njegov automobil i nekoliko drugih, uključujući i Brajanov. U haosu koji je usljedio, Dom i Brajan otimaju 1999. Hammer H1 sa heroinom u vrednosti od 60 miliona dolara, vraćaju se u LA i skrivaju heroin na parkingu zapljenjenih automobila, gdje Brajan uzima modifikovani Subaru Impreza VRKS STI Hatchback; nakon toga se vraćaju u Domovu kuću, gdje je i Mija.

Dom saznaje da je Brajan bio zadnja osoba koja je imala kontakt s Letti, te ga napada sve dok mu on ne objasni da je Letti radila na tajnom zadatku - pratila je Bragu u zamjenu za čišćenje Domovog dosijea. Brajan kaže nadređenima da će u zamjenu za Domovo pomilovanje namamiti Bragu u zamku, prisiljavajući ga da se pojavi kako bi razmenio novac za heroin. Na mjestu razmjene čovek koji tvrdi da je „Braga“ otkriven je kao mamac, a „Campos“ - pravi Braga - pobjegne sa Feniksom u Meksiko. U haosu koji je usljedio, Feniks je zamalo pregazio Gisele, pre nego što ju je Dom uspio spasiti.

Brajan i Dom putuju u Meksiko da uhvate Bragu uz pomoć Gisele, koja im daje uputstva kao uslugu zauzvrat što joj je Dom spasio život. Brajan i Dom ga pronalaze u crkvi i uhapse ga. Dok Bragini ljudi pokušavaju da ga spase, Brajan i Dom su već na putu kroz tunele natrag do Sjedinjenih Država. Brajan je povređen nakon što ga je Feniks udario sa strane. Prije nego što Feniks uspije ubiti Briana, Dom uleće punom brzinom u Feniksa i ubije ga u znak odmazde zbog Lettine smrti. Dok se policija i helikopteri približavaju mjestu zbivanja na američkoj strani granice, Brajan govori Domu da ide, ali Dom odbija - rekavši da je umoran od bježanja. Uprkos Brajanovom zahtjevu za pomilovanjem, sudija osuđuje Doma na 25 godina zatvora.

Brajan daje otkaz u FBI-ju, a Dom se ukrcava u zatvorski autobus koji će ga prevesti do kaznionice u Lompocu. Čim je autobus došao do čistine, Brajan, Mija, Leo i Santos dolaze svojim automobilima da ga presretnu.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

  • Vin Diesel kao Dominic Toretto, profesionalni ulični trkač, zločinac i begunac od pravde.
  • Paul Valker kao Brian O'Conner, agent FBI-a i bivši policajac LAPD-a, koji je ranije pomagao Domu kod njegovih problema sa zakonom i bio u vezi sa Mijom Toretto.
  • Michelle Rodriguez kao Letti Ortiz, Dominikova devojka, koja je poginula u eksploziji automobila koju je izazvao Feniks Calderon.
  • Jordana Brevster kao Mia Toretto, Dominikova sestra i Brajanova bivša devojka, ali kasnije opet u vezi sa Brajanom.
  • John Ortiz kao Arturo Braga / Ramon Campos, meksički narkobos koji regrutuje ulične trkače za šverc heroinom preko granice između Meksika i SAD-a.
  • Gal Gadot kao Gisele Yashar, Bragina veza, kojoj se sviđa Dominik.
  • Laz Alonso kao Feniks Calderon, Bragina desna ruka, koji ubija Letti.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Kao što je prikazano u filmu iz 2001. godine Brzi i žestoki.

Referene[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „Fast & Furious”. AFI Catalog of Feature Films. Pristupljeno March 19, 2020. 
  2. „Fast & Furious”. British Board of Film Classification. Pristupljeno April 14, 2015. 
  3. „Fast & Furious speeds to No. 1 worldwide”. Reuters. April 5, 2009. Pristupljeno April 29, 2020. »cost about $85 million to make, the studio said.« 
  4. 4,0 4,1 „Fast and Furious (2009)”. Box Office Mojo. Pristupljeno April 29, 2010. 
  5. html / 2002 Nissan Skiline GT-R & # 91; R34 & # 93;[mrtav link]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]