Far from the Madding Crowd

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Far from the Madding Crowd (razvrstavanje).
Far from the Madding Crowd
Far-From-The-Madding-Crowd-1874-Title-Page.jpg
naslovna stranica prvog izdanja
Autor(i) Thomas Hardy
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Žanr(ovi) roman
Izdavač Cornhill Magazine
Datum izdanja 1874
Stranica 464 (izdanje Harper & Brothers edition 1912. godine)

Far from the Madding Crowd (sh. Daleko od razuzdane gomile) je roman engleskog pisca Thomasa Hardyja originalno objavljen 1874. godine. Radnja se događa u ruralnom dijelu Dorseta na jugu Engleske, a protagonistica je Bathseba Everdene, lijepa djevojka koja sticajem okolnosti naslijedi veliko imanje i postane predmetom zanimanja trojice različitih muškaraca - njenog sposobnog, ali siromašnog predradnika Gabriela Oaka; lokalnog aristokrata Williama Boldwooda sa kojim okrutno flertuje, te šarmantnog konjičkog narednika Francisa Troya za koga se na kraju uda i potom otkrije da je on neodgovorni ženskar, kockar i raspikuća.

Far from the Madding Crowd je bio među najpopularnijim i najuspješnijim od svih Hardyjevih romana. U njemu je Hardy velikim dijelom iskazao svoju ljubav prema ruralnoj Engleskoj, ali i veliki talent za pokazivanje tamošnjih socijalnih razliuka, odnosno korištenje romantičnih zapleta za prikaz kakav uticaj one imaju na život pojedinaca. Hardy je roman dva puta preradio - 1895. i 1901. godine.

Roman je bio predmetom brojnih adaptacija, kako na teatru (uključujući komad koji je 1882. godine napisao sam Hardy), tako i na filmu i televiziji; među potonjima se najpoznatijom smatra filmska verzija iz 1967. godine gdje je glavnu ulogu tumačila Julie Christie.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]