Far from the Madding Crowd

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Far from the Madding Crowd (razvrstavanje).
Far from the Madding Crowd
Far-From-The-Madding-Crowd-1874-Title-Page.jpg
naslovna stranica prvog izdanja
Autor(i)Thomas Hardy
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Žanr(ovi)roman
IzdavačCornhill Magazine
Datum izdanja1874
Stranica464 (izdanje Harper & Brothers edition 1912. godine)

Far from the Madding Crowd (sh. Daleko od razuzdane gomile) je roman engleskog pisca Thomasa Hardyja originalno objavljen 1874. godine. Radnja se događa u ruralnom dijelu Dorseta na jugu Engleske, a protagonistica je Bathseba Everdene, lijepa djevojka koja sticajem okolnosti naslijedi veliko imanje i postane predmetom zanimanja trojice različitih muškaraca - njenog sposobnog, ali siromašnog predradnika Gabriela Oaka; lokalnog aristokrata Williama Boldwooda sa kojim okrutno flertuje, te šarmantnog konjičkog narednika Francisa Troya za koga se na kraju uda i potom otkrije da je on neodgovorni ženskar, kockar i raspikuća.

Far from the Madding Crowd je bio među najpopularnijim i najuspješnijim od svih Hardyjevih romana. U njemu je Hardy velikim dijelom iskazao svoju ljubav prema ruralnoj Engleskoj, ali i veliki talent za pokazivanje tamošnjih socijalnih razliuka, odnosno korištenje romantičnih zapleta za prikaz kakav uticaj one imaju na život pojedinaca. Hardy je roman dva puta preradio - 1895. i 1901. godine.

Roman je bio predmetom brojnih adaptacija, kako na teatru (uključujući komad koji je 1882. godine napisao sam Hardy), tako i na filmu i televiziji; među potonjima se najpoznatijom smatra filmska verzija iz 1967. godine gdje je glavnu ulogu tumačila Julie Christie.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]