Igre uloga

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Fantasy igra uloga)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ovaj članak govori o društvenim igrama koje ne spadaju u računalne igre. Za računalne igre uloga (RPG) pogledajte Računalne igre uloga.

Igre uloga (eng. role-playing game) su društvene igre u kojima sudjeluje barem dva (ali najčešće barem tri) igrača. U igri uloga svaki igrač vodi jednu (ili više) uloga. Igrač govori što njegov lik radi, a priča s ostalim igračima (i voditeljem) neki put kao s igračima i voditeljem a neki put kao da njegov lik priča s likovima igrača (i likom kojeg trenutno vodi voditelj). Kaže se da igrač "vodi" svog lika. Voditelj nije igrač već osoba koja vodi sve likove koje ne vode igrači, a s kojima igrači interagiraju (pričaju, bore se ili što već). Također, uloga voditelja je da svojim opisivanjem i događajima koje nameće likovima vodi neku priču koja je samo njemu poznata (tj. igrači ne znaju unaprijed što će se dogoditi).

Primjer igre[uredi | uredi kod]

Igru je teško objasniti, ali vrlo ju je lagano pokazati na primjeru. Evo jednog izvadka iz igre (potpuno je izmišljena za potrebu ovog članka):

Igraju dva igrača i jedan voditelj. Svaki igrač vodi jednog lika. Prvi lik je Gnurgh - bivši skupljač otpada na planeti XZ-Q, a drugi lik je Zvnn - bivši filozof. Oba su rođena na planeti XZ-Q i igra se odvija na toj planeti.

Voditelj OK, polako pada noć. U pustinji je hladno. Posvuda su hrpe otpada, neke svijetle zbog radijacije, ali u nijednoj se ne možete zaštititi od hladnoće.

Igrač 1 Možemo u onima od radijacije - one su tople ne?

Voditelj Možete da, ali nije preporučljivo ako želite da vam likovi žive duže od jutra...

Igrač 2 (Igraču 1) Idemo se popeti na najvišu hrpu u blizini da pogledamo da li negdje ima neko selo ili slično.

Igrač 1 Može. (Voditelju) Gledamo koja je najviša hrpa otpada.

Voditelj S vaše lijeve strane je jedna dosta visoka. Međutim, u njoj ima radioaktivnosti.

Igrač 2 (Igraču 1) Idem ja, ja sam otporniji na to nego ti.

Igrač 1 OK, kako hoćeš.

Igrač 2 (Voditelju) Penjem se na hrpu.

Voditelj (Bacajući kockicu i provjeravajući rezultat) OK, no na pola puta si krivo stao i veliki komad hrpe se raspao otkrivajući da ono što svijetli u biti nije radioaktivni otpad nego čudan svijetleći krug sakriven u hrpi. Ne izgleda kao da je napravljen od materije...

I tako dalje.

Voditelj ne mora pratiti zadanu radnju. Može ubacivati svoje stvari ili mijenjati radnju po želji (a možda i ovisno o postupcima igrača).

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Lists and reviews
Zajednica
  • RPGNet - a popular general role-playing game discussion community.
  • The RPGSite - another popular general discussion community, often seen as an alternative to RPGNet.
  • ENWorld - A popular RPG discussion site. It focuses on D&D and D20 games, but includes discussions of all RPGs.
  • The Forge - a site maintained by Ron Edwards and Clinton R. Nixon, dedicated to the promotion, creation, design, theory, and review of independent role-playing games.
  • FreeRoleplay.org - a web site for developers and players of open-source RPGs; includes a mailing list
  • The Escapist - A role-playing advocacy website devoted to dispelling the myths and urban legends and promoting the hobby through positive means.
  • SABN Network Arhivirano 2008-12-05 na Wayback Machine-u - A Role-playing and writing forum dedicated to expanding the horizons of role-players through developing their writing.
  • penandpapergames.com Player Registry - a role-player registry where players can find each other by location, a discussion community, and a community calendar.