Fadil Jahić Španac

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
FADIL JAHIĆ
Jahic Fadil Spanac.jpg
Fadil Jahić Španac
Datum rođenja 24. novembar 1910.
Mesto rođenja Bijeljina
 Austrougarska
Datum smrti 20. februar 1942. (31 god.)
Mesto smrti Vukosavci, kod Lopara
Flag of Hrvatska ND Hrvatska
Profesija stolarski radnik
Član KPJ od 1933.
Učešće u ratovima Španski građanski rat
Narodnooslobodilačka borba
U toku NOB-a politički komesar
Majevičkog NOP odreda
Služba Flag of Spain (1931–1939).svg Španska republikanska armija
Partizanska zvijezda.png NOV i PO Jugoslavije
Narodni heroj od 13. marta 1945.

Fadil Jahić Španac (19101942), učesnik Španskog građsnskog rata i Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Fadil Jahić uvežbava rasklapanje mitraljeza u Španiji.

Rođen je 24. novembra 1910. godine u Bijeljini. Iako je poticao iz srednje imućne porodice, posle završene osnovne škole, nije nastavio dalje školovanje, već otac ga je dao na zanat. U Bijeljini je izučio stolarski zanat, i još kao šegrt došao u dodir sa radničkim pokretom. Učestvovao je u svim radničkim štrajkovima i manifestacijama. Godine 1933. postao je član Komunističke partije Jugoslavije.

Marta 1937. godine odlazi u Španiju, gde se borio u mitraljeskom odeljenju bataljona „Đuro Đaković“. Posle završetka Španskog građanskog rata, tokom kojeg je stekao čin kapetana, zajedno sa ostalim borcima Internacionalnih brigada našao se u koncentracionom logoru „Verne“ u Francuskoj. Zajedno sa Pekom Dapčevićem, narodnim herojem, organizovao je beg iz logora i u proleće 1941. godine ilegalno se vratio u Jugoslaviju. Po povratku u rodni kraj, postao je sekretar Okružnog komiteta KPJ za Bijeljinu.

Posle Aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije, aktivno je učestvovao u pripremama ustanka u Bijeljini i okolini. Organizovao je prikupljanje oružja, stvarao prve borbene grupe i dr. Posle sednice Pokrajinskog komiteta KPJ za Bosnu i Hercegovinu, održane 13. jula 1941. godine, na kojoj je doneta odluka o podizanju ustnaka, Fadil je rukovodio prvim partizanskim akcijama u Bijeljini i okolini: sečenju telefonsko-telegrafskih stubova na putu Bijeljina-Brčko i Bijeljina-Zvornik; napadu na žandarmerijske stanice u Trnjacima, Gornjem Crnjelovu i Dragaljevcu, diverzijama na plovnim objektima na Savi i dr.

Jedinice pod njegovom komandom, avgusta 1941. godine, ušle su u sastav Majevičkog partizanskog odreda, a Fadil je imenovan za političkog komesara Odreda. U mnogim borbama dolazilo je do izražaja njegovo ratno iskustvo iz Španije. Poginuo je 20. februara 1942. godine u selu Vukosavcima, na Majevici, zajedno sa komandantom Odreda Ivanom Markovićem Ircem, narodnim herojem i još trideset boraca i članova štaba Odreda prilkom iznenadnog prepada četnika kapetana Stevana Damjanovića Leke (sa kojima je postojao dogovor o nenapadanju) na Štab Majevičkog partizanskog odreda.

Sahranjen je na Partizanskom spomen-groblju u Vukosavcima, kod Lopara.

Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 13. marta 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.