Fabija Eudokija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fabija Eudokija
Carica Bizantskog Carstva
Rođen/ac. 580
Mjesto rođenjaAfrički Egzahrat
Umro/la13. august 612
SahranaCrkva svetih apostola
PotomstvoEudoksija Epifranija, Konstantin III
DinastijaHeraklijska dinastija
OtacRogas

Eudokija (latinski: Eudocia, cca. 580 – 13. august 612), originalno Fabija, bila je bizantska plemkinja koja je bila carska supruga Heraklija, odnosno carica - od 610. do smrti 612.

Bila je kćer Rogasa, zemljoposjednika u Afričkom egzarhatu. Još dok je budući car služio u Egzarhatu, zaručila se za njega. Muž joj je ustanak protiv cara Foke digao 608. U nejasnim okolnostima Foka je uspio zarobiti i nju i Heraklijevu majku Epifaniju, te su obje žene bile zatočene u manastiru Nea Metanoia. Foka ih je nastojao koristiti kao taoce prilikom Heraklijeve opsade Konstantinopola, ali bez uspjeha; oslobodili su ih pripadnici tzv. Zelene stranke (navijača utrka dvokolica) te odveli natrag Herakliju. Nakon što su excubitores prešli na Heraklijevu stranu, Konstantinopol je pao bez otpora, a Heraklije je 5. oktobra 610. postao car.

Fabija je tada dobila titulu auguste i uzela ime Eudokija. Mužu je rodila dvoje djece - kćer Eudoksiju Epifaniju i sina Konstantina, koji će kasnije postati car.

Umrla je 13. augusta 612. Prema zapisima patrijarha Nikefora I, uzrok smrti je bila epilepsija. Njen pogreb je, prema istom izvoru, pokazao koliko je bila popularna među narodom. Prilikom pogrebne procesije ulicama grada je jedna sluškinja pljunula kroz prozor i pogodila truplo carice u otvorenom lijesu. Sluškinju je masa odmah uhvatila i živu spalila.

Kraljevske titule
Prethodi:
Leontija
Bizantska carica
610–612
Slijedi:
Martina (carica)

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]