FONIS

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Udruženje studenata informatike „FONIS“

Logo FONIS-a
Logo FONIS-a

MotoCan we help you with IT
Zvanični nazivUdruženje studenata informatike „FONIS“
Datum osnivanja28. decembar 2000. godine
TipStudentska organizacija
SedišteJove Ilića 154, Fakultet organizacionih nauka, Beograd
Područje
bavljenja
Oblast informacionih i telekomunikacionih tehnologija
Značajni/e
predstavnici/e
Evanđelina Veličković, Milica Perišić, Stefan Krstović, Nemanja Kurćubić i Moma Kovačević
Websitehttp://fonis.rs

Udruženje studenata informatike Fakulteta organizacionih nauka „FONIS“ je neprofitna studentska organizacija, koja okuplja buduće IT stručnjake u cilju učestvovanja na stručnim predavanjima, kursevima, takmičenjima i seminarima, rada na projektima i ostvarivanja stručnih praksi u IT oblastima. “FONIS” predstavlja jedinu organizaciju fakulteta usko specijalizovanu za oblast informacionih tehnologija. Kao takav, on nastoji da promoviše IT, smer Informacioni sistemi i tehnologije na Fakultetu organizacionih nauka, kao i svoje članove, koji se angažuju na raznim projektima u oblasti informatike i menadžmenta u IT.

Osnivanje Udruženja[uredi | uredi kod]

Udruženje “FONIS” je nastalo 28. decembra 2000. godine. Osnovala ga je grupa studenata smera Informacioni sistemi i tehnologije, na čelu sa Predragom Mašićem, koji je postao prvi predsednik Udruženja, sa ciljem naučnog istraživanja IT tehnologija, predavanja i usavršavanja svojih članova. Tokom narednih godina, “FONIS” je bio organizator mnogih manifestacija na fakultetu kao što je “Dan informatike”. Članovi “FONIS”-a i saradnici održali su studentima fakulteta veliki broj interaktivnih kurseva iz oblasti IT. Ostvarena je saradnja sa mnogim IT kompanijama i drugim nastavnim i vannastavnim organizcijama. Nakon toga nastupa period neaktivnosti udruženja koji je potrajao do 2008. godine.

Reorganizacija[uredi | uredi kod]

Svoju reorganizaciju “FONIS” je doživeo je u novembru 2008. godine, na čelu sa Milošem Đekićem, kada je došlo do redefinisanja ciljeva, formiranje jasne organizacione strukture, uspostavljanja nekoliko aktivnih timova, projekata i saradnji.

"FONIS“ danas[uredi | uredi kod]

FONIS danas predstavlja jednu od najvećih studentskih organizacija na Fakultetu organizacionih nauka i šire. Članovi „FONIS"-a učestvuju na velikom broju projekata, kako onih čiji je „FONIS“ organizator, tako i projekata drugih organizacija gde „FONIS“ predstavlja podršku. Članovi „FONIS"-a se bave istraživanjem, izučavanjem novih tehnologija i usavršavanjem postojećih znanja.

Ciljevi[uredi | uredi kod]

Koordinacija aktivnosti studenata iz IT oblasti[uredi | uredi kod]

- uspostavljanje “FONIS”-a kao jedinstveno jezgro fakultetskih, nastavnih i vannastavnih projekata, koje bi profesorima i asistentima pružilo mogućnost da obezbede raznovrsnost projekata uz minimalan napor za koordinaciju sa studentima, a studentima maksimalnu pomoć i podršku u realizaciji tih projekata.

Promocija fakulteta na seminarima i takmičenjima[uredi | uredi kod]

- putovanja, seminari, marketing aktivnosti u cilju promocije Fakulteta organizacionih nauka, samog Udruženja i studenata. Članovi udruženja uspešno su učestvovali na nekoliko domaćih i međunarodnih takmičenja i manifestacija iz oblasti IT i menadžmenta.

Unapređenje stručnosti studenata Fakulteta organizacionih nauka[uredi | uredi kod]

- koordinacija svih prethodno pomenutih aktivnosti u cilju unapređenja kvaliteta nastave na Fakultetu organizacionih nauka, širine dobijenog znanja i povećanje stručnosti studenata.

- saradnja sa stručnim kadrom fakulteta u cilju osvežavanja nastave i većeg učešća studenata u samom procesu nastave kao demonstratora i saradnika u projektima.

Projekti[uredi | uredi kod]

Članovi „FONIS"-a su tokom vremena uzimali učešće u velikom broju projekata. U nastavku su navedeni neki od projekata „FONIS"-a. Pored navedenih projekata, članovi Udruženja su predstavljali podršku na brojnim projektima drugih organizacija.

Studenti studentima (S2S)[uredi | uredi kod]

Studenti studentima (S2S) je jedan od prvih projekta Udruženja i održava se još od 2000 godine. Predstavlja niz kurseva iz oblasti informacionih tehnologija i, u poslednjih nekoliko ciklusa, iz oblasti menadžmenta, koje iskusniji studenti drže mlađim kolegama.

Blogeri studentima (B2S)[uredi | uredi kod]

Blogeri studentima (B2S) je projekat koji je za sada doživeo dva izdanja, a u okviru koga su najpoznatiji blogeri regiona držali predavanja za studente. Neki od predavača koji su održali predavanja u okviru ovog projekta su Ivan Minić, osnivač 'Burek Foruma', Miloje Sekulić, Istok Pavlović, Ivan Brezak, Miloš Petrović, Dragan Varagić, Nebojša Radović i drugi.

Kompanije studentima (C2S)[uredi | uredi kod]

Kompanije studentima (C2S) je projekat koji je prvi put realizovan 2012. godine sa ciljem da se studentima približi radna atmosfera u velikim IT kompanijama u Srbiji. U okviru projekta, radionice i predavanja su održali predavači iz kompanija PS Tech, Krojač, MFC Mikrokomerc.

Start konferencija i takmičenje[uredi | uredi kod]

Start konferencija i takmičenje je do sada najveći projekat Udruženja koji je održan 8. i 9. decembra 2012. godine[1]. Projekat se sastoji iz tri celine. Članovi Udruženja su održali nekoliko radionica na fakultetima širom Srbije. Tokom 8. i 9. decembra je održana konferencija na kojoj su predavanja držali predstavnici uglednih kompanija poput Microsofta, Lenova i drugih, kao i neki od najuspešnijih preduzetnika u Srbiji među kojima su najpoznatiji Ilija Studen, autor jednog od najboljih softvera za kolaboraciju Active Collab i Vladimir Prelovac, autor sistema za integrisano upravljanje većim brojem Vordpres sajtova Manage WP. Uporedo sa konferencijom održano je dvadesetčetvoročasovno takmičenje u razvoju Windows 8 aplikacija, prvo ovog tipa u Srbiji.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Start konferencija: Windows 8 stigao u Srbiju - B92

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]