Факултет драмских уметности

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice FDU)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Latinična verzija


Факултет Драмских Уметности je основан, као Академија за позоришну уметност, уредбом владе Федеративне Народне Републике Југославије децембра 1948. године, а 1950. године припојена јој је Висока филмска школа.

Настава на академији за позоришну уметност почела је 12. фебруара 1949. године. Први професори глуме били су Мата Милошевић и Јозо Лауренчић, њихови асистенти Мирослав Беловић, Стево Жигон и Соја Јовановић, а први професори режије Бојан Ступица и др Хуго Клајн. Први ректор и декан академије био је Душан Матић.

Почетком шездесетих година долази до проширења образовне делатности и промене назива у Академија за позориште, филм, радио и телевизију, 1962. године, да би крајем 1973. понела данашњи назив - Факултет драмских уметности (позоришта, филма, радија и телевизије).

1974. године, факултет добија своју нову зграду на Новом Београду која својом функционалношћу и могућностима обезбеђује најквалитетније услове студирања.

Факултет Драмских Уметности је поводом своје педесетогодишњице, 1998. године, награђен Вуковом наградом, највишом југословенском наградом у области културе.

Данас се на Факултету драмских уметности студенти обучавају на девет смерова: глума, позоришна и радио режија, драматургија, менаџмент културних делатности – позоришна и радио продукција, филмска и телевизијска режија, филмска и телевизијска продукција, камера, филмска и телевизијска монтажа, и снимање и обрада звука. На факултету се организују и магистарске студије.