Exodus (film, 1960)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Exodus (1960 film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Exodus
kino-poster koga je izradio Saul Bass
RežijaOtto Preminger
ProducentOtto Preminger
ScenarioDalton Trumbo
PredložakExodus; autor:
Leon Uris
UlogePaul Newman
Eva Marie Saint
Ralph Richardson
Peter Lawford
Sal Mineo
Jill Haworth
Lee J. Cobb
John Derek
MuzikaErnest Gold
FotografijaSam Leavitt, ASC
MontažaLouis R. Loeffler
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
16. 12. 1960 (1960-12-16)
Trajanje208 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet4,5 mil. $[1]
Bruto prihod8,700.000 $ (kino-ulaznice u SAD i Kanadi)[2]
20 mil. $ (širom svijeta)[1]

Exodus je američki historijski film snimljen 1960. u režiji Otta Premingera. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Leona Urisa, inspiriranog istinitim događajima vezanim uz brod SS Exodus. Radnja se događa u Palestini pod britanskom vlašću u godinama nakon Drugog svjetskog rata. Protagonist, čiji lik tumači Paul Newman, je mladi cionistički aktivist koji organizira ilegalno doseljavanje jevrejskih izbjeglica u Palestinu, a potom sudjeluje u nastojanju da se stvori jevrejska država i obrani u sukobu sa Arapima.

Exodus je predstavljao veliki komercijalni uspjeh, a slično kao i originalni roman, je značajno pridonio da se pažnja američke javnosti skrene na dotle zanemareni Bliski istok te popularizira Izrael, stvorivši pro-izraelsko raspoloženje koje se održalo do današnjih dana. Popularnosti filma nije pomogao samo epski karakter, visoka produkcija i zvjezdana glumačka postava, nego i izuzetno upečatljiva muzika Ernesta Golda, uključujući glavnu temu koja je postala veliki hit i bila često obrađivana od pop-izvođača. Iako je režiser Preminger u velikoj mjeri ublažio antibritanski i antiarapski ton književnog predloška, Exodus je kasnije često bio kritiziran kao "cionistička" i "pro-izraelska" propaganda.

Za historiju Hollywooda je, međutim, daleko zanimljiviji zbog toga što je Preminger kao scenarista angažirao Daltona Trumba, koji se zbog svojih komunističkih uvjerenja tada bio nalazio na crnoj listi; odluka da se Trumbo, koji je dotada bio prisiljen raditi pod psuedonimima, navede na špici i nedostatak ozbiljnijih negativnih posljedica i kontroverzi je u simboličnom smislu označio kraj makartističkih progona u Hollywoodu.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Tino Balio, United Artists: The Company The Changed the Film Industry, Uni of Wisconsin Press, 1987 p 133
  2. "All-time top film grossers", Variety January 8, 1964 p 37. .

Vanjske veze[uredi | uredi kod]