Europska avenija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Europska avenija je ulica u gradu Osijeku. Najreprezentativnija je ulica u tom gradu. Prvi dio sadrži nizove starih secesijskih zgrada.

Povijest[uredi | uredi kod]

Secesijske zgrade

Do kraja 19. stoljeća ova avenija je bila produžetak Kapucinske ulice, sa samo nekoliko zgrada na južnoj strani ulice. Godine 1894. izgrađena je u historicističkom stilu zgrada, tj. palača Gospodarske ili Trgovačko-obrtničke komore. Godine 1897. u stilu talijanske renesanse izgrađena je zgrada Neumann, u čijem se prostoru danas nalazi Galerija likovnih umjetnosti.

Od 1904. do 1906. na sjevernoj je strani ulice izgrađen niz secesijskih zgrada, pa je ona tada nazvana Chavrakova ulica. Godine 1919. ulica je preimenovana u Aleksandrova, po tadašnjem kralju Kraljevine Jugoslavije, Aleksandru Karađorđeviću. Pružala se od Ulice Stjepana Radića do Ulice kneza Trpimira.

Europska avenija je 1941. ponovno spojena sa Kapucinskom ulicom, pa je cijela ulica od gornjogradskog Trga Ante Stračevića do Ulice kneza Trpimira nazvana Ulicom dr. Ante Starčevića. Od dolaska socijalističkog režima, tj. od 1946. ime je promjenjeno u Bulevar generalisimusa Staljina, a 1948. preimenovana je u Bulevar Jugoslavenske narodne armije. Nakon osamostaljenja Hrvatske, ovaj potez (od Ulice Stjepana Radića do Ulice kneza Trpimira) je 1993. preimenovan u Europska avenija.