Europa Universalis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Europa Universalis (EU) je velika strateška video igra izdana 14. marta 2000[1] od strane švedskog studija Paradox. Temelji se na istoimenoj francuskoj igri na ploči čiji je autor Philippe Thibault. Europa Universalis igraču omogućava da preuzme kontrilu nad jednom od sedam evropskih država (ostale su moguće u drugim scenarijama) od 1492. do 1792. godine, pri čemu mu je zadatak povećati moć i prestiž te države kroz vojna osvajanja, diplomaciju i bogatstvo stečeno kolonizacijom. Pred igračem se nalazi karta svijeta podijeljenog na otprilike 1500 provincija. Igra se odvija u realnom vremenu uz mogućnost pauze. Glavni programer je bio Johan Andersson.

Igra je doživjela neočekivani uspjeh, a kritičari su posebno hvalili njenu "dubinu" i slobodu strateških opcija koje stoje na raspolaganju igračima. Već sljedeće godine je Paradox izdao njen nastavak Europa Universalis II, koji se pokazao još uspješnijim i popularnijim, te je potakao razvoj igara koje slične mehanizme i način igara primjenjuju na druge historijske epohe - Hearts of Iron (drugi svjetski rat), Victoria (19. vijek), Crusader Kings (srednji vijek) i Europe Universalis: Rome (antika).

Sama Europa Universalis je godine 2007. dobila još jedan popularni nastavak - Europa Universalis III - a treći kvartal Europa Universalis IV[2] izašao je na tržište 2013. godine.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „MobyGames”. 
  2. „Europa Universalis IV at Paradox Plaza”. Arhivirano iz originala na datum 2014-05-13. Pristupljeno 2012-12-20. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]