Eurobandið

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Euroband
Muzički rad
Period aktivnosti2006. -
Žanrpop muzika, disko, dens
Članovi
Trenutni članoviFridrik Umar
Regina Usk


Euroband (Eurobandið) je islandska muzička grupa, osnovana 2006. u Rejkjaviku, Island. Predstavljali su Island na Pesmi Evrovizije 2008. u Beogradu sa pesmom "This Is My Life". Iz polufinala 22. maja su se plasirali u finale 24. maja i osvojili četrnaesto mesto. Bend su osnovali Fridrik Umar i Regina Usk.

Fridrik Umar[uredi | uredi kod]

Fridrik Umar (Friðrik Ómar) rođen je 4. oktobra 1981. u Akurejriju, Island. Sa samo pet godina je počeo da svira bubnjeve. Takođe, počeo je da svira klavir i gitaru, a prvu pesmu napisao je sa samo deset godina. Do svoje osamnaeste godine, Fridrik je izdao dva solo albuma i pevao na specijalnom koncertu u čast predsednika Islanda.

Učestvovao je u pet uspešnih muzičkih emisija, a radio je sa najuspešnijim islandskim izvođačima, muzičarima i grupama. Snimio je dva uspešna albuma koji su dostigli zlatni tiraž, a jedan od njih čak i platinasti. Takođe, bio je nominovan za Muzičku nagradu Islanda za najboljeg pevača.

Regina Usk[uredi | uredi kod]

Regina Usk (Regína Ósk) rođena je 21. decembra 1977. u Rejkjaviku, Island, i, kao i Fridrik, počela je da peva pre nego što je počela da govori. Kada je bila mlada tinejdžerka, pobedila je na dva muzička takmičenja, pevala je solo u školskom horu i studirala je opersko pevanje na Akademiji pevanja i vokalnih umetnosti u Rejkjaviku. Nakon toga, išla je na časove džeza.

NJen prvi bend bila je ženska grupa Söngsystur, koja je kasnije prerasla u oktet 8-villt. 1999. godine je upoznala Selmu Bjerndotir, koja je predstavljala Island na Pesmi Evrovizije 1999. i Pesmi Evrovizije 2005. Izdala je tri solo albuma, Regína Ósk (2005), Í djúpum dal (2006) i Ef væri ég (2007).

Prateći Euroband bend[uredi | uredi kod]

Prateći bend, koji svira dok Fridrik i Regina pevaju, čine još četiri člana. Robert Porlhason svira bas, Kristijan Gretarson gitaru, Benedikt Brilifson svira bubnjeve, a Gretar Uvarson svira klavijature.

Pesma Evrovizije[uredi | uredi kod]

2005.[uredi | uredi kod]

Fridrik Umar i Regina Usk oboje su učestvovali na nacionalnom izboru za predstavnika Islanda na takmičenju za Pesmu Evrovizije. Regina je sa pesmom "Þér við hlið " zauzela drugo mesto, a Fridrik sa pesmom "að sem verður" treće mesto u finalu. Tada su se upoznali, postali ljubavni par i osnovali bend u martu 2006.

2007.[uredi | uredi kod]

Fridrik Umar je sa pesmom "Eldur" zauzeo drugo mesto na islandskom izboru za predstavnika na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2007. u Atini.

2008.[uredi | uredi kod]

Konačno, 23. februara 2008. godine, Regina i Fridrik su uspeli da ostvare svoj san i pobede na islandskom izboru za predstavnika na Pesmi Evrovizije 2008., ali su to uspeli da urade zajedno. U maju su stigli u Beograd, Srbija, i odmah započeli sa probama. Island je trebalo da nastupi u drugom polufinalu.

Drugo polufinale je održano 22. maja 2008. u Beogradskoj Areni, a Euroband je nastupio prvi. Sa pesmom "This Is My Life" postigli su veliki uspeh. Plasirali su se u finale sa 68 poena.

Finale je održano 24. maja 2008. godine, a Euroband je nastupio jedanaesti. Nastupili su sa istim uspehom. Ukupno su imali 64 poena, a maksimalan broj poena, dvanaest, dobili su od Danske. Završili su na četrnaestom mestu. Iako se nisu visoko kotirali, njihova pesma "This Is My Life" postala je pravi hit.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]