Efklidis Cakalotos

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Euklid Cakatolos)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Efklidis Cakatolos član Parlamenta
Efklidis Cakalotos


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
6. jul 2015
Predsjednik vlade Alexis Tsipras
Prethodnik Yanis Varoufakis

Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
27. januar 2015
Predsjednik vlade Alexis Tsipras

Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
6. maj 2012

Politička stranka Syriza
Suprug/a Heather D. Gibson
Rodbina Thrasyvoulos Tsakalotos (rođak)
Alma mater

Efklidis Cakalotos (grčki: Ευκλείδης Τσακαλώτος, ponekad navođen i kao Euklid Cakatolos; 1960 -) je grčki ekonomist i ljevičarski političar, koji od početka jula 2015. vrši dužnost ministra financija u vladi Aleksisa Ciprasa.

Rodio se u porodici bogatog grčkog brodovlasnika te je bio u bliskom srodstvu sa generalom Trazivulosom Cakatolosm, zapovjednikom vladinih snaga koja je pobijedila ljevičare u građanskom ratu. Obrazovao se u elitnim školama u Britaniji. Tamo sena studijima u Oxfordu priključio Komunističkoj partiji Grčke (KKE), ali ju je početkom 1990-ih napustio kako bi se priključio ekološkoj radikalnoj lijevoj stranci Synaspismos koja predstavlja jednu stranaka koje tvore danas vladajući blok Syriza.

Cakatalos je 1989. započeo akademsku karijeru kao istraživač na University of Kent, gdje je od 1990. do 1993. predavao ekonomiju. Od 1993. do 2010. je predavao na Atenskom ekonomskom univerzitetu, dok od 2010. predaje na Nacionalnom kapodistrijskom univerzitetu.

Godine 20102. je kao kandidat Syrrize prvi put izabran u Grčki parlament. Nakon pobjede Syrize na izborima u januaru 2015. imenovan je u Ciprasovu vladu kao zamjenski ministar za međunarodne ekonomske odnose, koji je bio subordiniran ministru vanjskih poslova Nikosu Kocijasu. Kao takav je sudjelovao u pregovorima grčke vlade sa vodstvom EU oko grčke dužničke krize. Na mjestu ministra financija je došao nedugo nakon odbacivanja planova EU na referendumu 5. jula 2015. i ostavke Janisa Varufakisa. Zapadni i drugi mnediji špekuliraju da je Varufakis smnijenjen od Ciprasa zbog njegovog nedostatka diplomatskih vještina i prevelike sklonosti iritiranja evropske elite, dok u tome Cakatalos, s obzirom na svoje aristokratsko porijeklo, ima komparativnu prednost.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]