Eugenia Charles

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dame Eugenia Charles

Na dužnosti
21. jul 1980. – 14. jun 1995.
Prethodnik Oliver Seraphin
Nasljednik Edison James

Rođen/a (1919-05-15)15. 5. 1919.
Pointe Michel, Parohija Saint Luke (Dominika)
Umro/la 6. 9. 2005. (dob: 86)
Fort-de-France, Martinik
Politička stranka Dominička stranka slobode

Dame Eugenia Charles, DBE (15. maj 1919 – 6. septembar 2005) bila je dominička pravnica i političarka, najpoznatija po tome što je bila premijer Dominike od 21. jula 1980. do 14. juna 1995. Bila je dosada prva, i dosad jedina, žena-premijer u historiji Dominike. Također je bila prva žena-premijer u historiji Kariba, te prva žena koja je postala šef vlade u Amerikama.

U mladosti se počela zanimati za pravo, a nakon školovanja u Kanadi i Velikoj Britaniji položila pravosudni ispit i postala prva žena-advokat u historiji Dominike, specijalizirana za imovinske odnose. 1960. se počela baviti politikom, vodeći kampanju za veću slobodu štampe. Tada je bila i među osnivačima Dominičke stranke slobode na čije će čelo doći početkom 1970-ih. Godine 1980. je njena stranka pobijedila na izborima te preuzela vlast od ljevičarske Demokratske laburističke partije.

Početak mandata Eugenije Charles su obilježili burni događaji. Godine 1981. su protiv nje organizirana dva pokušaja državnog udara. Prvi je to učinio komandant vojske Frederick Newton napadom na sjedište vladi vjerne policije u Rouseau. Drugi je pokušaj organizirao bivši premijer Patrick John angažiravši američke i kanadske najamnike u operaciji Red Dog. Oba su pokušaja propala, a pučisti su kažnjeni - Newton vješanjem, a John zatvorskom kaznom.

Eugenia Charles (desno) s Ronaldom Reaganom u Bijeloj kući za vrijeme operacije Urgent Fury.

Kada je godine 1983. na Grenadi izvršen državni udar u kome je ubijen Maurice Bishop, Charles je kao predsjedateljica Organizacije istočnokaripskih država (OECS) zatražila međunarodnu vojnu akciju protiv pučista. Na taj je poziv odgovorio američki predsjednik Ronald Reagan, organiziravši operaciju Urgent Fury odnosno vojnu invaziju Grenade. Charles je potom s Reaganom branila kontroverznu invaziju.

Zbog dugogodišnje vladavine i karaktera Charles je dobila nadimak "karipska Željezna lady", odnosno česte usporedbe s Margaret Thatcher.

Iz politike se povukla 1995. godine, osjetivši kako gubi popularnost. Umrla je na Martiniku od komplikacija izazvanih operacijom zamjene kuka.


Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Oliver Seraphin
Premijer Dominike
1980–1995
Slijedi:
Edison James