Eugénie de Montijo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Eugénie de Montijo
Francuska Carica Francuza
Vladavina 30. siječnja 1853.4. rujna 1870.
Prethodnik Druga Francuska Republika
Nasljednik Carstvo ukinuto
Suprug Napoleon III
Djeca Napoléon Eugène Louis Bonaparte
Puno ime
María Eugenia Ignacia Augustina de Palafox Portocarrero de Guzmán y Kirkpatrick
Dinastija Bonaparte
Otac Cipriano de Palafox y Portocarrero
Majka María Manuela Kirkpatrick
Rođenje 5. svibnja 1826.
Španija Granada, Španjolska
Smrt 11. srpnja 1920.
Španija Madrid, Španjolska
Pokop St Michael's Abbey
Ujedinjeno Kraljevstvo Farnborough, Ujedinjeno Kraljevstvo
Potpis
Vjera katolicizam

Doña María Eugenia Ignacia Augustina de Palafox-Portocarrero de Guzmán y Kirkpatrick, poznatija kao Eugénie de Montijo (Granada, 5. svibnja 1826.Madrid, 11. srpnja 1920.) je bila supruga Louisa-Napoléona Bonapartea i carica Francuza od 1853. godine do kraha Drugog Carstva, značajna po tome što je imala znatan utjecaj na vanjsku politiku svoga supruga.

Rođena je u Granadi kao kći španjolskog plemića koji se borio za Napoleona tokom Poluotočkog rata. Školovana je većinom u Parizu, a budućeg supruga prvi puta je upoznala 12. travnja 1849. dok je ovaj držao govor kao "Princ-Predsjednik". Dana 22. siječnja 1853. car Napoleon III službeno je objavio svoje zaruke s Eugénie, a brak je formalno sklopljen 29. siječnja u palači Tuileries (građanska ceremonija), dok je 30. siječnja održano crkveno vjenčanje u katedrali Notre Dame. Dana 16. ožujka 1856., carica je rodila sina Eugènea.

Eugénie de Montijo - Carica Francuza, 1856

Zabrinuta za budućnost svoje obitelji, carica je s vremenom počela preuzimati sve veću ulogu u političkom životu. U barem tri navrata (1859., 1865. i 1870.) vladala je kao regentica za vrijeme muževa odsustva i bila je znatno više od političke figure. Kao pobožna katolkinja, pružala je snažnu podršku papinoj svjetovnoj vlasti te se oštro protivila Napoleonovoj politici u Italiji koja je išla u smjeru ograničavanja papine svjetovne vlasti. Danas se mahom smatra kako je upravo ona imala posljednju riječ u formiranju profrancuske monarhije u Meksiku.

Posebno osjetljiva zbog svoga porijekla, Eugénie je podržala francusko protivljenje pruskom kandidatu za upražnjeno španjolsko prijestolje, što će biti jedan od uzroka za pokretanje Francusko-pruskog rata. Nakon suprugova poraza u ratu, otišla je sa suprugom i sinom u egzil u Englesku. Nakon suprugove smrti, nastavila je igrati dominantnu ulogu u bonapartističkim krugovima.

Umrla je 11. srpnja 1920. u Madridu.