Åse Kleveland

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ese Kleveland)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Åse Kleveland
Ese Kleveland, slikano na norveški Dan ustava 2007. godine
autor Hari Vad (Harry Wad)
Rođenje18. 3. 1949. (1949-03-18) (dob: 75)

Ese Marija Kleveland (šve. Åse Maria Kleveland; rođena 18. 3. 1949. u Stokholmu) je švedsko-norveška pevačica i političarka. Narodni pevač u Norveškoj, postavljena je za ministra kulture Norveške od 1990. do 1996. godine, gde je u vladi Gro Halem Bruntlan (Gro Harlem Brundtland) predstavljala Radničku partiju. Takođe je bila i predsednik Švedskog filmskog instituta od 2000. do 2006. godine.

U junu 2007. godine je postala predsednik upravnog odbora norveške humanističke organizacije Human-Etisk Forbund.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođena u Švedskoj, preselila se u Norvešku 1956. godine. U intervjuu datom 1977. opisala je kako su njeni roditelji podjednako učestvovali u kućnim poslovima, i da i ona i njen tadašnji muž, švedski umetnik Svenolov Erin (Svenolov Ehrén) postupaju na isti način.[1] Trenutno je u braku sa filmskim režiserom i kinematografom Odvarom Bulom Tuhusom (Oddvar Bull Tuhus).

Kleveland tečno govori norveški, švedski, engleski, francuski i japanski. Takođe je studirala pravo.[2]

Muzička karijera[uredi | uredi kod]

Kao pevačica, poznata je po svom mračnom, duševnom glasu. Sem pevanja, svira i gitaru a komponovala je i pesme, kao što je običajeno za pevače-tekstopisce. Osim solo karijere, bila je i član vispop grupe Ballade!.

Klasičnu gitaru je počela da svira sa osam godina, a dve godine kasnije imala je debi u radio emisiji. Svoj prvi nastup kao vispo pevač imala je sa 13 godina u emisiji Erika Bjea (Erik Bye). Prvi album je objavila kada je imala 15, a sa svojim drugim albumom bila je jedan od pionira koji su najavili tada nailazeći žanr vispopa, mešavinu tradicionalnih narodnih pesama i popa. To je dovelo do niza angažmana u Parizu te je jedno vreme putovala između nastupa u Parizu u njene srednje škole u Lilestromu (Lillestrøm), severno od Osla. Sa 17 je imala veliku turneju po Japanu, koja je uključivala i nekoliko televizijskih nastupa kao i izdavanje četiri singla na japanskom[1].

Godine 1966. je predstavljala Norvešku na takmičenju za pesmu Evrovizije, sa numerom „Intet er nytt under solen“ (Nema ničeg novog pod suncem), plasirajući se na treće mesto. Time što je svoju numeru izvela obučena u kompletu s pantalonama, prekinula je tradiciju u to vreme, postavši prvi ženskih izvođač koji nije nastupio u haljini[3].

Godine 1986. bila je voditelj prvog takmičenja za Pesmu Evrovizije koje je održano u Norveškoj, u Bergenu, nakon što su Bobisoks (Bobbysocks) pobedili 1985. Od 1979. do 1987. bila je lider Norveškog udruženja muzičara.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Efjestad, Einar (1977). „KJ spør, trubaduren Åse Kleveland svarer...!” (Norwegian). Kriminal Journalen (Oslo) 1977 (3): 10–11,45. 
  2. 1976/1977. je završavala drugi deo norveškog programa za pravnu diplomu
  3. 1966 Eurovision contest notes