Escape from the Planet of the Apes

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Escape from the Planet of the Apes
Režija Don Taylor
Producent Arthur P. Jacobs
Scenario Paul Dehn
Predložak likovi koje je stvorio; autor:
Pierre Boulle
Uloge Roddy McDowall
Kim Hunter
Bradford Dillman
Natalie Trundy
Eric Braeden
Sal Mineo
Ricardo Montalbán
Muzika Jerry Goldsmith
Fotografija Joseph F. Biroc
Montaža Marion Rothman
Studio APJAC Productions
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
21. maj 1971 (1971-05-21)
Trajanje 98 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 2,06 mil. $[1]
Bruto prihod 12,3 mil. $[2]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Beneath the Planet of the Apes (1970) Conquest of the Planet of the Apes (1972)

Escape from the Planet of the Apes (sh. Bijeg sa planete majmuna) je američki science fiction film snimljen 1971. godine u režiji Dona Taylora. Predstavlja nastavak filma Beneath the Planet of the Apes, odnosno treći dio originalnog ciklusa filmova o Planeti majmuna. Protagonisti su troje inteligentnih čimpanzi koje su preuzele svemirski brod drevnih ljudskih astronauta i preživjele nuklearno uništenje Zemlje te zahvaljujući tako stvorenoj vremenskoj petlji iz budućnosti došle u SAD 1973. godine. Radnja prikazuje kako postaju celebrityji, ali kako sa vremenom počne rasti bojazan da će nadvladati čovječanstvo, a zbog čega se moraju boriti da ostanu slobodni.

Iako je Beneath the Planet of the Apes zbog apokaliptičke završnice bio zamišljen kao završetak sage, njegov komercijalni uspjeh je potakao producente da naprave još jedan nastavak. S obzirom da je smješten u suvremeno doba, kao i zbog malenog broja likova koji su morali nositi majmunsku šminku, bio je najjeftiniji i najbrže snimljeni od svih serije. Sa druge strane, brojne reference na suvremena politička i kulturna zbivanja su ga učinila najaktualnijim, a također je stekao i izuzetnu naklonost kritike. Escape je bio jedini film zamišljen tako da bude imao nastavak, koji je sljedeće godine i snimljen pod naslovom Conquest of the Planet of the Apes.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p256
  2. „Escape from the Planet of the Apes, Box Office Information”. Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=escapefromtheplanetoftheapes.htm. Pristupljeno 24. VI 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]