Ernesto Nazareth

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ernesto Nazareth
modernizam
Biografske informacije
Rođenje20. ožujka 1863.
Brazil Rio de Janeiro, Brazil
(tada Brazil Brazilsko Carstvo)
Smrt5. veljače 1934.
Brazil Jacarepaguá, Brazil
Profesionalne informacije
Instrumentiklavir
Zanimanjekompozitor, pijanist
Opus
MentoriEduardo Moreira
Charles Lucien Lambert
Znamenita djela
Inspiracija

Ernesto Júlio de Nazareth (Rio de Janeiro, 20. ožujka 1863.Jacarepaguá, 5. veljače 1934.) je bio brazilski kompozitor i pijanist, najpoznatiji po svojim maxixe i choro kompozicijama. Pod utjecajem afričkih i latinoameričkih ritmova, Nazareth je odbijao davati popularna imena svojim kompozicijama, koje je nazivao "brazilskim tango" kompozicijama, s obzirom da su argentinski tango i polka bili popularni u tom periodu. Njegove klavirske kompozicije su danas dio i klasičnog i popularnog repertoara, što je važno jer je Nazareth svojedobno služio kao spoj tih dvaju svjetova.

U svojim je kompozicijama kombinirao brojne utjecaje, od onih narodnih preko tada popularnog ragtimea. Iza sebe je ostavio ukupno 211 dovršenih kompozicija.

Godine 1933., nakon perioda mentalne nestabilnosti uzrokovanog smrću supruge i kćeri, Nazareth, kojemu je dijagnosticiran sifilis i čiji je sluh sve više slabio, odveden ja na liječenje u Azilij Juliano Moreira. Dana 5. veljače 1934. bježi iz azilija, a pronađen je tri dana kasnije u obližnjoj šumi, mrtav od utapanja.