Erb Dišenova paraliza

Izvor: Wikipedia
Broom icon.svg Ovom članku ili jednom njegovom delu je potrebno sređivanje da bi se dobio kvalitetniji članak. Sređivanje podrazumeva dodavanje interviki-veza, kategorizaciju, unutrašnje povezivanje, razlamanje teksta i slična uređivanja, kako bi se dobio karakter pravog Vikipedijinog članka.
Pogledajte kako se menja strana za pomoć, ili stranu za razgovor. Uklonite ovaj template kada završite.

To je paraliza ruke uzrokovana oštećenjem C5 i C6 nerva koji ulazi u sastav Plexusa Brachialisa (prednje grane C5-C8 i Th 1). Najšešće nastaje distocijom ramena prilikom teškog porodjaja,kao i prelomom klavikule novorodjenčeta.Moguća je u svakom životnom dobu padom na rame i glavu sa istezanjem nerava ruke. U zavisnosti od prirode povrede nerv se može sam oporaviti u periodu od nekoliko meseci ili uz fizikalnu terapiju dok teža oštećenja zahtevaju hirurgiju.

Paraliza može biti kompletna i parcijalna. Zahvaćeni korenovi grade nerve ruke kao što su N.subscapularis, N.Musculocutaneus i N.axilaris pa se manifestuje kao gubitak senzibiliteta u delovima ruke i paralizom i atrofijom deltoidnog mišića,bicepsa i brahialisa. Položaj ruke je karakterističan: visi uz telo,nadlaktica je rotirana medijalno a podlaktica se nalazi u pronaciji. Pacijent ruku ne može da podigne niti da savije u laktu a nemoguća je i supinacija podlaktice. Ukoliko se povreda desi u neonatalnom periodu može da utiče na razvoj zahvaćene ruke koja postaje kraća u odnosu na zdravu,slabija i tanja uz nemogućnost spontanog dizanja ruke iznad ramena i kontrakture u zglobu lakta.Poseban problem predstavlje cirkulacija ruke koja je umanjena pa je regulacija temperature poremećena,kao i dotok kiseonika u kožu pa posekotine, inače česte za dečiji uzrast,teže zarastaju i lakše se inficiraju. Gubitak senzibiliteta je najčešći u predelu izmedju ramena i lakta i moze se spontano povratiti. Kod dece se u toku godinu dana oporavi obim pokreta ruke,redje posle tog perioda uz razvijanje artritisa. Moguća hirurška rešenja su transplantacija nerva(sa suprotne noge) koja se radi kod beba pre 9 meseca života jer kod mladjih brz rast smanjuje efikasnost procedure a kod starijih se javlja povreda nerva sa mesta uzimanja na nozi ; Zasecanje subskapularnog mišica-u obliku slova Z,nije vremenski ograničeno i može se ponavljati; Transfer tetive latisimusa dorsi-tetiva sa delom mišica se obavija oko bicepsa u cilju da se u manjoj ili većoj meri omogući spoljašnja rotacija,nedostatak ove procedure je veća osetljivost tog dela bicepsa jer latisimus dorsi ima veći broj nervnih završetaka od ovog mišića.