Eparhija u SAD, Kanadi i Australiji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Eparhija u SAD, Kanadi i Australiji
Bugarska pravoslavna crkva
Osnovne informacije
Država SAD, Kanada, Australija
Sjedište Njujork
Zvanična stranica www.bulgariandiocese.org
Arhijerej
Eparhijski arhijerej Josif
Čin arhijereja Mitropolit

Eparhija u SAD, Kanadi i Australiji (bug. Епархия в САЩ, Канада и Австралия) eparhija je Bugarske pravoslavne crkve.

Nadležni arhijerej je gospodin Josif, a sjedište eparhije se nalazi u Njujorku.

Istorija[uredi | uredi kod]

Bugarska pravoslavna Eparhija u SAD, Kanadi i Australiji ima svoje korijene još prije Drugog svjetskog rata. Tada je postojala kao bugarska Eparhija Sjeverne i Južne Amerike i Australije. Međutim, nakon uspostave komunističke vladavine u Bugarskoj, odnosi eparhije s Bugarskom crkvom su se znatno pogoršali. Pod rukovodstvom mitropolita Andreja, eparhija je pokušala da se krajem 1950-ih priključi „Sjevernoameričkoj mitropoliji“, ali bezuspješno.

Godine 1964, mitropolit Andrej je umolio Sveti sinod Bugarske pravoslavne crkve za svoj povratak u bugarski episkopat kako bi nastavio da predvodi eparhiju u Americi. Nakon povratka mitropolita Andreja i njegove eparhije pod okrilje Bugarske crkve, jedna grupa pod vođstvom arhimandrita Kirila (Jončeva) je raskinula opštenje sa mitropolitom Andrejom i pridružila se Ruskoj pravoslavnoj zagraničnoj crkvi predstavljajući se kao Bugarska eparhija u egzilu. Episkopi Zagranične crkve su ga posvetili za episkopa.

Na čelu eparhije se trenutno nalazi mitropolit Josif. Eparhija je danas član Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopa Sjeverne i Centralne Amerike, ranije je bila i član Stalne konferencije kanonskih pravoslavnih episkopa u Amerikama. Prestala je to biti nakon njenog gašenja.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]